Potpisani ugovori s izvođačima radova – Matulji kreću u izgradnju 5,2 milijuna kuna vrijednog reciklažnog dvorišta

Početak radova na reciklažnom dvorištu površine od oko 2.300 kvadratnih metara je predivđen krajem rujna, a završetak početkom travnja iduće godine.

Matulji – Potpisom ugovora između načelnika Općine Matulji Marija Ćikovića i prokuriste tvrtke Goran graditeljstvo Božidara Ožanića jučer je napravljen i posljednji preduvjet za početak izgradnje 5,2 milijuna kuna vrijednog reciklažnog dvorišta na lokaciji Komunalca u Jurdanima.

– Projekt se priprema protekle dvije i pol godine, a nakon što smo riješili imovinsko-pravne odnose i ishodovali potrebne dozvole, prijavili smo projekt i na EU fondove, gdje nam je odobreno 4,1 milijun bespovratnih sredstava, rekao je načelnik Ćiković, dodavši kako su osigurana i dodatna sredstva od Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata, u visini od 435 tisuća kuna.

Početak radova na reciklažnom dvorištu površine od oko 2.300 kvadratnih metara je predivđen krajem rujna, a završetak početkom travnja iduće godine. Po završetku, svi stanovnici Općine Matulji svoj će krupni i problematični otpad – poput motornih ulja ili akumulatora – moći ovdje ostavljati bez naknade.

– Projektom je predviđeno da će se na reciklažnom dvorištu prikupiti 70 tona otpada godišnje. Osim ovog projekta, s Fondom za zaštitu okoliša sklopili smo ugovor za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada za nabavku 3.480 spremnika i 500 kućnih kompostera, a od ukupne nabavne vrijednosti od 920 tisuća kuna, dobili smo 85 posto bespovratnih sredstava, kazala je Astra Gašparini iz Općine Matulji.

Naglasila je kako je najveći projekt na području zaštite okoliša, onaj koji se odnosi na saniranje odlagališta Osojnica, također sufinanciran iz europskih fondova. Ukupna vrijednost projekta je oko 40 milijuna kuna, a 30 milijuna kuna odobreno je iz Kohezijskog fonda, dok će još 10 posto projekta sufinancirati Fond za zaštitu okoliša.

– Zadovoljni smo što imamo priliku sudjelovati na ovom projektu, jer reciklažna dvorišta važna su za ekologiju budući da osiguravaju da otpad ne završi u šumama ili morima, nego da se može besplatno predati na propisno zbrinjavanje, kazao je Ožanić.

Zamjenik načelnika Bruno Frlan kazao je kako projekt izgradnje reciklažnog dvorišta ima i svoju edukativnu komponentu, stoga će se održati ukupno 28 radionica – 24 po mjesnim odborima te 4 u vrtićima i školama – na kojima će se građanima pojasniti novi sustav zbrinjavanja otpada i uloga reciklažnog dvorišta. Osim toga, na stranici Općine Matulji mogu se pronaći svi detaljni podaci o sustavu zbrinjavanja otpada, dok se nova stranica – rdmatulji.hr – odnosi na reciklažno dvorište Matulji i najvažnije podatke.

Duško Kulaš, voditelj RJ Usluge u Komunalcu, dodao je kako se na području Općine Matulji proizvede oko 3.100 tona otpada godišnje te kako će izgradnjom reciklažnog dvorišta biti zaokružen novi sustav gospodarenja otpadom.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!