Potpisani ugovori s lučkim upravama u PGŽ-u: Pet milijuna kuna za luke u Opatiji, Loparu i Valbiski

hajdas_donicic_ugovor_lucke_uprave_opatija (2)

Ugovori, kojima Ministarstvo ulaže ukupno 5 milijuna kuna, odnose se na dogradnju trajektnog pristaništa Valbiska (Krk), produljenje gata u trajektnoj luci Lopar (Rab) te gat za turističke brodove u luci Opatija (Opatija). Loparu je dodijeljeno tri milijuna kuna, dok su druge luke dobile po milijun.

Rijeka – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potpisao je s ravnateljem ŽLU Krk Anđelkom Petrinićem, ravnateljem ŽLU Rab Vanjom Debelićem i ravnateljem ŽLU Opatija–Lovran–Mošćenička Draga Zdravkom Debelićem ugovore o sufinanciranju projekata županijskih lučkih uprava na području Primorsko-goranske županije.

Ugovori, kojima Ministarstvo ulaže ukupno 5 milijuna kuna, odnose se na dogradnju trajektnog pristaništa Valbiska (Krk), produljenje gata u trajektnoj luci Lopar (Rab), te gat za turističke brodove u luci Opatija (Opatija). Loparu je dodijeljeno tri milijuna kuna, dok su druge luke dobile po milijun.

Ministar Hajdaš Dončić najavio je da kroz Operativni program 2014-2020 Hrvatskoj na raspolaganju stoji oko 600 milijuna kuna za povezivanje s otocima. To znači da je taj novac namijenjen županijskim lučkim upravama i gradovima za uređenje operativne i manipulativne obale. Važno je naglasiti da sve luke koje žele sudjelovati u natječajima iz fondova EU moraju biti spojene državnom cestom.

Župan Komadina izrazio je zadovoljstvom izjavom ministra Hajdaša Dončića da Primorsko-goranska županija ima najbolju upravljačku strukturu upravljanja lučkim područjima. “Ovih pet milijuna kuna dobro će doći za projekte koji su u tijeku – Valbiska, Opatija i Lopar – ali imamo spremnih projekata u razini od 600 milijuna kuna koliko je ukupni potencijal fondova EU za Republiku Hrvatsku do 2020. godine. Tek nam slijedi jači investicijski ciklus”, zaključio je Komadina.

hajdas_donicic_ugovor_lucke_uprave_opatija (1)

“Dogradnja trajektnog pristaništa Valbiska” – Luka Valbiska predstavlja luku od osobite važnosti za Primorsko-goransku županiju, a dogradnjom trajektnog pristaništa, izgradnjom treće pristupne rampe omogućuje se istovremeno pristajanje tri trajekta odjednom te liniji Valbiska-Lopar osigurava siguran vez.

Riječ je o projektu koji je započeo 2012. godine, a koji je Ministarstvo do sada već sufinanciralo s 8,6 milijuna kuna, a ove godine za taj projekt dodjeljuje milijun kuna.

Primorsko-goranska županija u projekt je uložila 2 milijuna kuna, a preostali iznos osigurala je Županijska lučka uprava Krk. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 15.621.785,39 kuna.

Ugovor o sufinanciranju projekta “Produljenje gata u trajektnoj luci Lopar” – Cilj projekta je produljenje gata za 50 metara, čime će se dobiti operativna obala za privez trajekata dužine 100 metara. Povećat će se i sigurnost privezivanja trajekata u lošijim vremenskim uvjetima na državnoj liniji Lopar–Valbiska.

Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 8 milijuna kuna, od čega Ministarstvo sufinancira projekt s tri milijuna kuna, a Primorsko-goranska županija s ukupno 500 tisuća kuna financirala je izradu projektne dokumentacije, ŽLU Rab osigurao je 250 tisuća kuna.

Ugovor o sufinanciranju projekta “Gat za turističke brodove u luci Opatija” – Gradnjom novog operativnog gata rasteretiti će se postojeći dio operativne obale i proširiti te sanirati pristanište radi sigurnijeg priveza i povećanja putničkog prometa luke Opatija.

Projekt predstavlja nultu fazu projekta “Dogradnja luke Opatija”, a ukupna procijenjena vrijednost radova je 3.128.800,00 kuna, od čega je za dokumentaciju i ishođenje lokacijske dozvole Ministarstvo sufinanciralo s 1,5 milijuna kuna, a Primorsko-goranska županija sa 877 tisuća kuna. Za ovu namjenu Grad Opatija je osigurala 750.000,00 kuna. U 2015. godini Primorsko-goranska županija potpisala je s Gradom Opatija ugovor na još 900 tisuća kuna za izvođenje radova za gat za turističke brodove u luci Opatija, dok je za ovu namjenu od Ministarstva odobreno milijun kuna.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture svake godine dodjeljuje sredstva za sufinanciranje projekata županijskih lučkih uprava – izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju postojeće infrastrukture te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture.

U 2015. godini planirano je 23 milijuna kuna, od čega projekte lučkih uprava Primorsko-goranske županije sufinancira iznosom od pet milijuna kuna. Sredstva se dodjeljuju temeljem javnog poziva koji raspisuje MPPI i na koji sve županijske lučke uprave kandidiraju projekte za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja.

U 2015. godini zaprimljeno je ukupno 27 projektnih prijedloga, kandidiranih od strane 16 županijskih lučkih uprava. Ukupna vrijednost traženih sredstava iznosila je 75,5 milijuna kuna.

Kriteriji odabira u skladu su s politikom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i uključuju unapređenje kvalitete javnog pomorskog prijevoza u pogledu povezivanja otoka s kopnom i otoka međusobno, stvaranje boljih uvjeta za život na otocima i poticanje gospodarskog razvoja otoka te otklanjanje nedostatka na postojećoj infrastrukturi

S obzirom na svake godine velik interes županijskih lučkih uprava i potreba za sufinanciranjem infrastrukture, MPPI razmatra i druge mogućnosti financiranja ovih projekata, u prvom redu kroz fondove Europske unije. Upravo stoga je sredstvima iz Operativnog programa Promet ugovorena izrada Nacionalnog plana razvoja luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, koji bi trebao biti završen sredinom sljedeće godine.

Takav će plan poslužiti kao temelj za buduća ulaganja u županijske luke i za moguću apsorpciju europskih sredstava iz Operativnog programa Kohezija i konkurentnost za ovu svrhu. Na raspolaganju je 600 milijuna kuna za prioritet povezivanja otoka.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!