Potpisani ugovori za novi dom za stare i nemoćne @ Volosko

dom_za_stare_nemocne_2013 (2)

Novi dom gradi se na površini od 12.000 metara kvadratnih, imat će 20.000 metara kvadratnih stambenog prostora i kapacitet 312 korisnika.

Volosko – Više od 4,5 milijuna kuna vrijedni sporazum za projektiranje i nadzor nad izgradnjom novog Doma za starije i nemoćne osobe, kao i 1,5 milijuna kuna vrijedan prvi ugovor koji obuhvaća izradu idejnog projekta i ishođenje lokacijske dozvole potpisani su jučer u vološćanskom Domu za starije i nemoćne osobe. Ugovor su potpisali Marijan Haupter, ravnatelj Doma ”Volosko” i Zlatko Tomčić, direktor CAPITAL-ING d.o.o., tvrtke koja će voditi izradu projektne dokumentacije.

Novi dom gradi se na površini od 12.000 metara kvadratnih, imat će 20.000 metara kvadratnih stambenog prostora i kapacitet 312 korisnika. Marijan Haupter, ravnatelj Doma ”Volosko” naglasio je kako se potpisivanjem ovog ugovora jamči ishodovanje sve potrebne projektne dokumentacije i dozvole za izgradnju u naredne dvije godine, čime se stvaraju preduvjeti prijavljivanja cjelokupnog projekta za financiranje iz europskih fondova.

Dom trenutno djeluje u dva neadekvatna objekta koja imaju prostora za zbrinjavanje 90 korisnika, no trenutno ih je u Domu 145. Na mjesto u Domu čeka se oko 2 i pol godine, a trenutno je na listi čekanja oko 280 korisnika, što očito pokazuje kako je novi prostor za djelovanje Doma više nego potreban, zaključio je Haupert.

Novi Dom nudit će smještaj za starije i dementne osobe te korisnike palijativne skrbi, a dio prostora predviđen je za vaninstitucionalnu zaštitu (primanje korisnika na dnevni boravak).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zamjenica župana Marina Medarić istaknula je kako su u vlasništvu Županije 4 doma za starije i nemoćne osobe koja očito ne zadovoljavaju potrebe svih zainteresiranih korisnika, budući da je na čekanju za smještaj u dom na području Županije oko 2 i pol tisuće korisnika. Medarić je naglasila i potrebu za povećanjem cijene smještaja u domovina za starije i nemoćne osobe, koju diktira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a koja se nije mijenjala 12 godina. Ekonomska cijena boravka u domu višestruko je porasla, a naknada za boravak u domu nije se mijenjala, tako da je poslovanje domova vrlo teško, a razliku u troškovima zasad podmiruje Županija, kazala je Medarić i istakla kako je u Ministarstvo poslan zahtijev da se cijena naknade poveća.

U Domu ”Volosko” trenutno radi 58 djelatnika, a izgradnjom novog Doma planira se zaposliti još 90 djelatnika. Za potrebe izgradnje novog doma razriješena je imovinsko-pravna priprema zemljišta, pripremljen projektni zadatak i proveden pozivni natječaj te je odabrano idejno rješenje prof. dr. sc. Idisa Turata. Investitor projektne dokumentacije bio je UO za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb PGŽ dok je tehničku koordinaciju i izradu kompletne projektne dokumentacije vodio JU Zavod za prostorno uređenje PGŽ čiji je ravnatelj, prof.dr.sc. Mladen Črnjar, istaknuo kako je ovakav projekt ogledan primjer kako projekti za privlačenje europskih fondova trebali izgledati.

Kako je istaknuto, veliku pomoć u realizaciji projekta dao je Grad Opatija, koji je bez naknade ustupio dio zemljišta za izgradnju novog doma, površine 1.035 metara kvadratnih.

[nggallery id=989]

Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net