ERSTE AD

Potpisivan Ugovora o sufinanciranju projekta Pomorskog centra Rijeka

ARHIVA

Ravnateljica DHMZ-a dr.sc. Nataša Strelec Mahović istaknula je da su Pomorski centar u Rijeci te meteorološke informacije koje on pruža, od iznimne važnosti ne samo za sigurnost pomorskog prometa, nego i za sve građane Rijeke i Primorsko-goranske županije, za njihove svakodnevne aktivnosti, razne gospodarske aktivnosti pa i za povremena spašavanja na moru i potrebe u slučaju elementarnih nepogoda.

Rijeka – U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Vera Šantić i ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) – Nataša Strelec Mahović potpisali su Ugovor o sufinanciranju projekta Pomorskog centra Rijeka u 2017. godini.

Osiguranim udruženim sredstvima već treću godinu za redom sufinancirat će se nastavak uspješnog projekta koji je pokrenut na inicijativu Radija Rijeke 2015. godine. Za tekuću godinu osigurana su sredstva na razini prethodne godine odnosno u ukupnom iznosu od 128.660,00 kuna od čega je Primorsko-goranska županija preuzela obvezu sufinanciranja 50% (64.330,00 kuna), a gradovi Opatija i Kastav po 25% (po 32.165,00 kuna) iznosa.

Navedenim sredstvima financirat će se redovni materijalni troškovi rada Centra koji obuhvaćaju najamninu Gradu Rijeci, komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda, troškove za električnu energiju, plin, vodu, telefon, Internet, odvoz smeća, komunalni otpad, čišćenje stubišta, te troškove Metroneta za uslugu VPN mreže. Ovaj izvor financiranja omogućio je također zapošljavanje dodatna dva meteorologa koji uz Ivana Novaka čine riječki meteorološki trojac. Riječ je o Danijeli Vlašić koja se Centru pridružila u 2015. i Igora Horvata koji pridružio 2016. godine.

Istaknuvši važnost Pomorskog centra Rijeka u kontekstu potpore koju pruža nautičarima te aktivnostima Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, župan Komadina zahvalio je Gradu Opatiji i Gradu Kastvu na participaciji u projektu te se osvrnuo na problematiku sve većih potreba za sufinanciranje koje nadilaze nadležnosti Županije.

– Svi traže nove novce i više novaca, i sve više financiramo one projekte i programe za koje mi zakonski u naravi nismo nadležni. A potrebe postoje, kao što je KBC Rijeka kojem je osnivač država, pa sportski klubovi koji su u problemu pa se obraćaju nama, pa meteorolozi koji su hvalevrijedni ljudi, ali njihov vlasnik ih želi malo racionalizirati…“. U tom smislu župan je naglasio važnost i potrebu reforme lokalne i regionalne samouprave posebice u segmentu poreza, a kako bi se jedinicama lokalne i regionalne samouprave osigurala sredstva za planiranje onoga što predstavnici građana, gradski i općinski vijećnici te članovi županijskih skupština smatraju potrebnim. „Hvala svima na još jednoj godini dobre suradnje koja je pred nama, zaključio je župan Komadina.

Ravnateljica DHMZ-a dr.sc. Nataša Strelec Mahović istaknula je da su Pomorski centar u Rijeci te meteorološke informacije koje on pruža, od iznimne važnosti ne samo za sigurnost pomorskog prometa, nego i za sve građane Rijeke i Primorsko-goranske županije, za njihove svakodnevne aktivnosti, razne gospodarske aktivnosti pa i za povremena spašavanja na moru i potrebe u slučaju elementarnih nepogoda.

– Svjesni smo da nam se klima čudno ponaša u zadnje vrijeme pa su te nepogode sve češće i sve izraženije, i iznimno je važno da imamo nekoga tko poznaje lokalne karakteristike područja i tko je u stanju reagirati s pravodobnom informacijom kao što to rade naši prognostičari u Pomorskom uredu rijeka. Svakako svjesni smo i situacije s financijskim sredstvima i upravo zbog toga smo još više zahvalni što su i ove godine Županija , Grad Kastav i Grad Opatija prepoznali potrebu da se održi Pomorski ured u Rijeci. Da je DHMZ zahvalan pokazali smo i kroz to što smo u posljednjih godinu dana u potpunosti renovirali i opremili Pomorski ured u Rijeci tako da sada naši prognostičari imaju uvjete jednake skoro kao i prognostičari u Zagrebu.

Gradonačelnik Mostarac vezano uz sufinanciranje projekta Centra istaknuo je: „Pravovremena i točna informacija je važna u svakom segmentu pa naročito i u vremenu. Svjestan sam toga da i mi kao Grad i naši odjeli, i naše udruge, vrlo često funkcioniramo po principu pravovremenih informacija. Sigurno svatko zna da kada je Bela nedeja mjesec dana unaprijed svi zovemo i stalno pitamo kakvo će biti vrijeme da znamo planirati“ te je nakraju dodao: „Svugdje gdje možemo kao Grad pomoći da naši građani budu bolje informirani o svemu onome što ih se tiče, mi ćemo se uvijek truditi pomagati.“

Zamjenica gradonačelnika Šantić naglasila je da Grad Opatija uvijek podržava inicijative koje su bitne za kvalitetu života svojih sugrađana.

– Kako je naš kraj izrazito turistički, a posebno grad koji predstavljam, vrlo nam je bitno da su relevantne, brze i točne informacije ono čime započinjemo dan, kako bismo bili sigurni da ćemo taj dan što uspješnije i završiti, rekla je Šantić te zahvalila inicijatorima, Županiji i Gradu Kastvu na uspješnoj suradnji.

U ime pokretača projekta, Radio Rijeke, urednik Edi Kišić naglasio je da je Hrvatskom radiju Radio Rijeci izuzetno drago što je dio ovog tima i što je u projektu koji traje već 25 godina.

– Osobno sam i sam bio zajedno s kolegicom inicijator i zagovornik meteorološke prognoze kroz glas u eteru. Taj glas je postao prepoznatljiv. Danas imamo svi pametne telefone i Internet, ali vjerujte mi, u razgovoru s ljudima, oni žele čuti prognozu na Radio Rijeci. Oni žele čuti Ivana Novaka, Danijelu Vlašić, Igora Horvata i do jučer Smiljana Viskovića, jer njima vjeruju. Nama je drago da ono što smo inicirali, što zajedno s vama održavamo, daje rezultate, daje kvalitetu, pojasnio je Kišić na kraju se zahvalivši svima koji su pomogli i razumjeli potrebu jačanja Pomorskoga centra.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!