Potresni film ”Krvava berba grožđa“ stiže u Lovran i Tar

Cilj prikazivanja filma je ne dozvoliti da se neka događanja zaborave, ali i podsjetiti da su ovdje bili zaštićeni te stvorili mnoga prijateljstva, ljubavi pa i brakove.

Lovran – Dokumentarni film “Krvava berba grožđa“, redatelja Silvija Mirošničenka za kojeg vlada golemi interes stiže u Lovran. Kako su na današnjoj tiskovnoj konferenciji najavili Toni Družeta, zamjenik načelnika Općine Lovran i Milan Škorić, predsjednik UHBDR Lovran projekcija je zakazana za srijedu 9. svibnja, u kinu Sloboda s početkom u 19 sati, dok će se dan kasnije održati u Taru, u dvorani Zajednice Talijana ”Giovanni Palma“ s početkom u 20 sati.

Film prikazuje stravična događanja i zvjerske zločine velikosrpskog agresora nad Lovaščanima, počinjene tijekom 1991. godine. Svjedoci i žrtve zločina, kao i autentične arhivske snimke, donijele su prikaz neljudskih, zvjerskih zločina u obliku zlostavljanja, batinanja, silovanja žena, ubijanja, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, samo su dio svakodnevnih strahota, odnosno svega onoga čemu su lovaski Hrvati i drugi ‘nesrbi’ bilo izloženi tijekom okupacije od strane paravojnih srpskih postrojbi, tzv. JNA i lokalnih izdajnika.

– Želio bih najaviti prikazivanje dokumentarnog filma “Krvava berba grožđa”, o stradanju stanovnika LOVASA (mjesta između Vukovara i Iloka) na početku Domovinskog rata 1991. Zašto projekcija u Lovranu? Naime, početkom rata Lovran je otvorio svoja vrata, hotele mnogim prognanim osobama iz Vukovara, Iloka , Bapske i Lovasa. Danas osobe oni koji vode Općinu Lovas su bili učenici naših škola, proveli ovdje godine djetinjstva i emotivno su vezani za ovaj kraj. Filmom nam žele pokazati što su njihovi sumještani, očevi, djedovi doživjeli u Lovasu. Pozivamo sve građane posebno one koji su na bilo koji način bili uključeni tih godina, u živote prognanika, da dođu pogledati film i da na kraju shvatimo da je ipak dobro što je to sve iza nas. Film će biti prikazan u kinu Sloboda u Lovranu, ove srijede 9. svibnja s početkom u 19:00 sati, besplatan ulaz, najavio je Toni Družeta, zamjenik načelnika Općine Lovran.

– Pozivamo sve naše članove i hrvatske branitelje s Liburnijskog područja, a i ostale koji mogu doći pogledati film, da nam se pridruže kako bi još jednom odali počast svim poginulim i stradalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, dodao je Milan Škorić, predsjednik UHBDR Lovran.

Projekcijama će nazočiti i protagonisti filma Ivan Mujić, Željko Cirba te producent Antun Ivanković.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!