Povećana vrijednost boda komunalne naknade na 4 kune, odgođena rasprava o proračunu za naredno vijeće @ Matulji

Nastavak sjednice nakon izglasavanja boda obilježen je nizom pauza i konzultacija, koje su rezultirale odgodom rasprave i konačne odluke o proračunu za 2019. godinu.

Matulji – Vrijednost komunalnog boda od sinoć u Matuljima iznosi 4 kune na godišnjoj razini, odlučili su to vijećnici HSU-a, HDZ-a, Unije Kvarnera, IDS-a, PGS-a i Nezavisne liste Željka Grbca na jučerašnjoj sjednici općinskog vijeća uz dva suzdržana vijećnika (SDP) i troje vijećnika koji su glasali protiv ovakve odluke (Akcija mladih i Živi zid).

– I dalje stojim iza tog prijedloga da je 4,68 trideset postotnog povećanje boda za obračun komunalne naknade. Sve ovo niže je malo jer 30% od iznosa nam je samo za slanje pošte. Lani smo donijeli odluku o smanjenju broja zona od 6 na 4 jer smo stvarno uložili u infrastrukturu. Gornji krajevi su bili u kategoriji od druge na gore, dok stanovnici centra nisu bili obuhvaćeni ovom izmjenom zona. S ovim povećanjem kojem čujem da će se predložiti, u centru Matulja znači da će platiti 3 kune više. Dok će onaj u Munama platiti ako je 10 posto, 1,2 kune mjesečno više. Nas će samo slanje novog rješenja u gornje krajeve koštati puno više. Povećanje na koje ja pristajem od 30% znači da će u apsolutnom iznosu oni u centru Matulja plaćati 9 kuna, dok će oni u Munama plaćati 3,60 kuna. Najbolje i dalje prolazi opet centar, kojeg lani niste dirali, a vi mislite da s tako malim iznosom možemo održavati postojeću infrastrukturu. Kad donesete konačnu odluku čut ćete mišljenje građana, kazao je općinski načelnik Mario Ćiković.

Iako je načelnik Ćiković opetovano apelirao da je prijedlog kluba PGS-IDS abnormalno malen za održavanje velike općine kao što su Matulji, većina je odlučila za minimalno povećanje komunalnog boda koji će se umjesto 3,60 kune od sada obračunavati 4 kune na godišnjoj razini koju su vijećnici i prihvatili bez obzira na odbijanje amandmana od strane načelnika.

Nastavak sjednice nakon izglasavanja boda obilježen je nizom pauza i konzultacija, koje su rezultirale odgodom rasprave i konačne odluke o proračunu za 2019. godinu.

– Mi smo predvidjeli da su prihodi proračuna i projekcijama puno veći u odnosu na ovaj iznos koji smo imali za ovu godinu, a to je bilo 60 milijuna. Plan za 2019. godinu iznosi 79 milijuna kuna, a za 2020. idemo na 69 milijuna kuna. Potpisali smo ugovore i bespovratno ćemo dobiti 55 milijuna, a za dvije godine koliko traju ti projekti (izgradnja reciklažnog dvorišta, sanacija Osojnice, energetska obnova škole, zgrade općine te vrtića i škole u Jušićima) da ćemo uzeti 10 milijuna kuna kredita da podmirimo naš dio iz ugovora. Dakle ukupno dobivamo 55 milijuna, a deset mora biti vlastitih sredstava, istaknuo je Ćiković u kratkom obrazloženju vijećnicima.

– S obzirom na to da do prekjučer nismo znali što će biti s vrtićem niti s bodom komunalne naknade predlažem da glasanje prebacimo za narednu sjednicu, da kvalitetnije pripremimo amandmane i tek onda da glasamo o proračunu, kazao je Bojan Šustar, kojeg je odmah podržao i kolega Vedran Grgurić iz HDZ-a. Ovaj prijedlog podržali su i vijećnici Živog zida, Unije Kvarnera, NL Željka Grbca te su točke 4., 5. i 6. prebačene za narednu sjednicu, dok su ostali vijećnici bili protiv (IDS; SDP; HSU; PGS).

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net