Povedi nonu u sezonu: Najavljena tri mjeseca ispunjena koncertima i predstavama @ Opatija

odvedi_nonu_novu_sezonu_festival_opatija_2015_jesenska_sezona (1)

Nova sezona započet će 8. listopada u 20 sati i dvorani hotela Adriatic predstavom zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh ”Ne igraj na Engleze”, uz Tarika Filipovića, Hrvoja Kečkeša i Borka Perića.

povedi_nonu_novu_sezonu_festival_opatija_2015_vasko_atanasovski Trio 1

Opatija – Povedi nonu u sezonu moto je programa jesensko-zimske sezone Festivala Opatija koja je jučer najavljena na tiskovnoj konferenciji u kavani Palme hotela Bristol, koja će ugostiti koncertni dio ovogodišnjeg programa.

– Prije nego što prijeđemo na novu sezonu, rezimirajmo završen program Ljeta na Ljetnoj. Trajao je 96 dana, do 1. lipnja do 4. rujna, tijekom kojih je održan ukupno 91 program, a pet njih – projekcija filmova – otkazano je zbog lošeg vremena. Sve programe ukupno je pogledalo gotovo 31 tisuću gledatelja, što je 20 posto više nego lani. Ove godine Opatija je bila domaćin i Solo Positivo Film Festivalu u sklopu kojega je u 6 dana održano 8 projekcija filmova i 3 koncerta. Filmove je pogledalo i koncerte posjetilo 2330 gledatelja, kazala je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš, istaknuvši da je u organizaciji i realizaciji programa Ljeto na Ljetnoj sudjelovalo sedam djelatnika Festivala i jedna osoba na stručnom usavršavanju.

Ista ekipa iste će uloge igrati i u jesenskom dijelu programskih zbivanja, koja će započeti 8. listopada u 20 sati i dvorani hotela Adriatic predstavom zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh ”Ne igraj na Engleze”.

povedi_nonu_novu_sezonu_festival_opatija_2015_ne_igraj_engleze

– Satiričko kazalište Kerempuh je čest i drag gost u Opatiji, njihove predstave često pune gledalište, a vjerujemo da će tako biti i s ovom predstavom koja je već stekla veliku popularnost. Posebice stoga što su u glavnim ulogama ovisnika o klađenju izvrsni glumci Tarik Filipović, Borko Perić i Hrvoje Kečkeš, kazala je Petra Borovac. Ulaznica za prvu predstavu iznosi 70 kuna, no nakon toga slijede događanja posvećena djeci koja će biti potpuno besplatna. Naime, povodom Dječjeg tjedna koji se u cijeloj Hrvatskoj održava prvog punog radnog tjedna u listopadu, Festival Opatija u suradnji s Društvom “Naša djeca” Opatija organizira bogat dječji program koji započinje 9. listopada u 17 sati igraonicom popularne igre ”Čovječe, ne ljuti se!” u paviljonu Juraj Šporer.

povedi_nonu_novu_sezonu_festival_opatija_2015_plakat_djecji_tjedan

– Sljedećeg dana, u subotu u 11 sati na istom mjestu, u okviru nastavka suradnje sa zagrebačkim Teatrom Poco Loco, započinje prva u nizu popularnih pričaonica za djecu. Interaktivno pričanje priče ”Tri praščića” pratit će akademski glazbenik Franjo Stojaković na klarinetu, nakon čega će uslijediti ‘bajkoviti’ kviz. U nedjelju 11. listopada u 17.30 sati, u foajeu kongresne dvorane hotela Adriatic, program zatvaranja dječjeg tjedna započet će dječjom igrom iznenađenja, a u 18 sati okupljenim mališanima i njihovim roditeljima predstavit će se dječja kazališna skupina Shanghai Little Star Art Troup iz Kine s glazbeno-akrobatskom predstavom ”Pjesme i osmijesi” koja u Opatiju dolazi u suradnji s Veleposlanstvom NR Kine u Hrvatskoj. Sukladno ovosezonskom motu, ”Povedi nonu u sezonu”, sponzor Dječjeg tjedna je pekara ”Dalla Nonna” koja će posjetitelje programa razveseliti ukusnim pekarskim proizvodima, kazao je Marin Sušanj, naglasivši još jednom kako je ulaz na asve programe u okviru Dječjeg tjedna slobodan.
Dvojac koji je ove godine otvorio Ljeto na Ljetnoj izvrsnim koncertom – Vasko Atanasovski i Vlatko Stefanovski, bit će i glavne zvijezde najesen, a prvi će na scenu stupiti Atanasovski koncertom sredinom listopada.

povedi_nonu_novu_sezonu_festival_opatija_2015_vlatko_stefanovski

– Posebno me veseli što mogu reći da smo uz kazališne predstave nakon nekoliko godina u jesensku sezonu uključili i koncerte, koji se održavaju u suradnji s opatijskim hotelom Bristol gdje će se 16. listopada s početkom u 20 sati održati koncert slovenskog skladatelja i glazbenika Vaska Atanasovskog i njegovog trija. Slovenskom saksofonistu i flautisti Vasku Atanasovskom pridružit će se Marjan Stanić na bubnjevima i Dejan Lapanja na gitari, a izvodit će Vaskove skladbe aranžmanom prilagođene ovom triu, kazao je Aleksandar Monar, dodavši da je cijena ulaznice za ovaj koncert 50 kuna. Atansovski će u Bristolu nastupiti još jednom tijekom jeseni, i to 13. studenog, ali još uvijek se ne zna tema i postava ovog koncerta iako je glazbeni virtuoz najavio kako će se raditi o nečemu novome i još ”nečuvenome”…

A prije toga, do kraja listopada, održat će se još dvije predstave za djecu, jedna pričaonica te jedna predstava za odrasle, koja stiže u vrlo prigodno vrijeme i nosi naziv ”Političar”. Radi se o komediji u kojoj Zlatan Zuhrić – Zuhra, sit svakodnevnih političkih nadmetanja, izlaže svoj jedinstveni politički plan za sljedeće parlamentarne izbore kojim će građane Hrvatske odvesti u bolji život. Zuhrina kampanja za budući saborski mandat kreće iz opatijskog hotela Adriatic 30. listopada u 20 sati, uz cijenu ulaznice od 60 kuna, odnosno 40 kuna za umirovljenike.

povedi_nonu_novu_sezonu_festival_opatija_2015_plakat_program

– Kazalište Mala Scena iz Zagreba gostuje 18. listopada u 12 sati u Adriaticu s najnovijom predstavom prema tekstu poznate spisateljice za djecu Silvije Šesto, ”Tko je ubio Pašteticu”. Namijenjena djeci i mladima starijima od 9 godina, predstava prikazuje svakodnevicu mladih ljudi koji balansiraju između neopterećenosti djetinjstva i izazova koje pred njih stavljaju odrasli. Tjedan dana kasnije, u isto vrijeme i na istom mjestu, predstavu ”Trnoružica” odigrat će Teatar Naranča iz Pule. Bezvremenski klasik prema motivima priče braće Grimm ispričan je na Narančin prepoznatljiv način, uz puno pjesme, plesa i humora, kazala je Petra Borovac, dodavši da je cijena ulaznice za svaku od dvije predstave 30 kuna.

Pričanje popularne bajke „Regoč“ Ivane Brlić Mažuranić praćeno zvukovima akustične gitare akademskog glazbenika Igora Pare na programu je 31. listopada u 11 sati, uz cijenu ulaznice od 10 kuna.

– Budući da je to usuret Noći vještica, pozivamo djecu i roditelje da pola sata prije pričaonice donesu izdubljene i ukrašene bundeve kojima će prostor paviljona Šporer zaživjeti u duhu Noći vještica, a ”najstrašnija” bundeva bit će nagrađena, kazao je Sušanj.

Kombinacija predstava za djecu, predstava za odrasle i pričaonica nastavit će se i u studenom. Redom će igrati ”Mala sirena” Teatra Naranča 8. studenog uz cijenu ulaznice od 30 kuna, pričaonica ”Palčica” 14. studenog u UP Juraj Šporer kada će Ivana Đula mališanima će predstaviti zanimljive instrumente poput kahona, marimbe, hapija i šuškalica, te ”Stilske vježbe” koje će 18. studenog u 20 sati označiti povratak legendarnog Pere Kvrgića kazališnim daskama i to predstavom koju već četiri desetljeća igra u društvu Lele Margitić. Cijena ulaznice je 60 kuna, s popustom za umirovljenike 40 kuna.

povedi_nonu_novu_sezonu_festival_opatija_2015_tko_ubio_pasteticu_shirley_valentine

U Noć kazališta 21. studenog gledatelji će ući u društvu „Shirley Valentine“, odnosno Ksenije Pajić koja u ovoj romantičnoj monokomediji Kazališne grupe Lectirum glumi ženu u potrazi za davno izgubljenom srećom. Popularna cijena ulaznice povodom Noći kazališta iznosi 40 kuna.

– Nakon Noći kazališta, 27 studenog počinje trodnevna Masterclass radionica gitare Vlatka Stefanovskog. Dvokratno, od 10 do 13 sati i poslije podne od 17 do 19 sati Vlatko će svoje vještine prenositi na maksimalno 50 polaznika radionice koja će se održavati u KD Zora. Preduvjet za polazak radionice je osnovno znanje sviranja i posjedovanje gitare. Prijave za radionicu, kojoj je kotizacija 300 kuna, primat će se već od danas u uredu Festivala Opatija, do ispunjenja kvote. U cijenu je uključena i okrjepa u vidu sendviča i soka. Po završetku radionice, 29. studenog u hotelu Bristol polaznici i Vlatko Stefanovski održat će koncert i publici predstaviti stečene vještine, kazao je Aleksandar Monar.

Posljednji put u sezoni, 29. studenog, paviljon Šporer će se pretvoriti u pričaonicu kada će ‘Pocolocovci’ ispričati Grimmovu bajku „Snjeguljica“ praćenu zvukovima fagota Lane Juranić. Cijena ulaznice je 10 kuna.

povedi_nonu_novu_sezonu_festival_opatija_2015_tko_ubio_pasteticu_1

– Predbožićnu atmosferu prosinca naglasit će predstava za djecu na blagdan Sv. Nikole, 6. prosinca, dok će 11. prosinca gostovati predstava koja je na prošlogodišnjem Festivalu neovisnih kazališta – FEN 2014. svojom jedinstvenom mješavinom humora, tragedije, nježnosti i romantike izazvala veliki interes i oduševljenje među publikom. ”Njuške” Teatra Exit iz Zagreba, u režiji Matka Raguža, predstava je o psima čiji su životi jednako bogati i složeni kao i ljudski; oni raspravljaju o ljubavi, smrti, prijateljstvu, nasilju, te u konačnici odražavaju glavne preokupacije ljudskog bića. Različite ‘pseće profile’ tumače izvrsni Filip Križan, Enes Vejzović i Janko Rakoš. Cijena ulaznice je 60 kuna, a za umirovljenike 40 kuna, kazala je Petra Borovac.
Kazališno – koncertna sezona završit će prigodnim Božićnim koncertom 20. prosinca s početkom u 20 sati u dvorani hotela Imperial, a na njemu će nastupiti Renata Sabljak, popularna članica Komedije koja je trenutačno aktualna i na malim ekranima zahvaljujući emisiji ”Tvoje lice zvuči poznato”.

– Mogu najaviti da ćemo i ove godine imati Ledenu čaroliju na Ljetnoj pozornici, a klizalište će biti aktivno od 29. studenog sve do 11. siječnja, zaključila je Miloš.

povedi_nonu_novu_sezonu_festival_opatija_2015_jesenska_sezona (3)

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!