Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokreće postupak za Kirigina, prijava protiv Simoniča odbačena

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokreće postupak za Kirigina, prijava protiv Simoniča odbačena

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak za utvrđivanje je li postojao potencijalni sukob interesa u trenutku kada je Kirigin postao ravnatelj Lučke uprave Opatija, budući da do tada nije prošlo 12 mjeseci otkako je prestao biti zamjenikom gradonačelnika Grada Opatije

Ništa što su anonimni pošiljatelji prijave zamjerili Simoniču Povjerenstvo nije našlo problematičnim, a kod Kirigina će se odluka donijeti nakon njegova očitovanja.

Lovran, Opatija – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa proteklih tjedana često na dnevnom redu ima aktualne i bivše dužnosnike s liburnijskog područja. Nakon što je nedavno odredilo sankcije opatijskom gradonačelniku Ivi Dujmiću zbog koncesijskog odobrenja tvrtki njegove supruge na plaži Ičići i zasebnim mišljenjem poručilo mu da ne bi smio donositi plan gospodarenja pomorskim dobrom, raspravljalo je i o prijavama protiv lovranskog gradonačelnika Bojana Simoniča i bivšeg zamjenika opatijskog načelnika Fernanda Kirigina.

Prema mišljenju Povjerenstva, nema razloga za pokretanje postupka za odlučivanje o sukobu interesa protiv Simoniča, „obzirom da iz podataka i dokumentacije, prikupljene u svrhu stjecanja vlastitih saznanja povodom zaprimljenih anonimnih prijava“ ne proizlazi da se lovranski načelnik ogriješio o zakon.

Anonimni podnositelji prijave naveli su da Simonič nije na vrijeme unio novi osobni automobil u imovinsku karticu, no Povjerenstvo je utvrdilo kako to nije istina, odnosno da je Simonič uredno prijavio novostečenu imovinu. Također, u prijavi se navodio i da je Simonič istovremeno bio zaposlenik Porezne uprave, općinski vijećnik i savjetnik za gospodarstvo bivšem načelniku Alanu Sankoviću, no u tome nema ništa spornog. Konačno, tematizirao se i odnos Općine Lovran s trgovačkim društvom Tia auto, a Povjerenstvo je utvrdilo kako je ta tvrtka poslovala s Općinom i prije i nakon Simoničeva stupanja na dužnost te kako Simonič nema nikakav poslovni odnos s tom tvrtkom, niti je ona financirala kampanju Akcije mladih.

Što se tiče Kirigina, povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak za utvrđivanje je li postojao potencijalni sukob interesa u trenutku kada je postao ravnatelj Lučke uprave Opatija, budući da do tada nije prošlo 12 mjeseci otkako je prestao biti zamjenikom gradonačelnika Grada Opatije. Naime, prema zakonskim odredbama, dužnosnik u roku od jedne godine nakon prestanka dužnosti „ne smije zasnovati radni odnos kod pravne osobe koja je bila u poslovnom odnosu s tijelom u kojem je obnašao dužnost“. Poslovni odnos, prema stavu Grada Opatije, nastao je sufinanciranjem projekata Lučke uprave. Nakon očitovanja Fernanda Kirigina, Povjerenstvo će donijeti i odluku je li u ovom slučaju postojao prekršaj Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

 

error: Content is protected !!