Povratak traženih liječnika: Thalasotherapija ponovo organizira Dane tradicionalne kineske medicine @ Opatija

dani_tradicionalne_kineske_medicine_2016-2_01

Liječnici će s radom u Thalasso Wellness Centru započeti 18. studenog, a prvi pregled naplaćuje se 300 kuna, no ako se pacijent nakon pregleda odluči za paket tretmana, pregled će mu biti besplatan.

Opatija – Četiri liječnika tradicionalne kineske medicine, iz pekinške bolnice Hou Liping, članice svjetske organizacije Kineske tradicionalne medicine, ponovo će od druge polovice studenog boraviti u Opatiji i biti na raspolaganju građanima i posjetiteljima.

Naime, zahvaljujući odličnoj suradnji s kineskim liječnicima i velikom interesu građana, već nekoliko godina Thalassotherapija Opatija organizira “Dane tradicionalne kineske medicine” u trajanju od dva mjeseca. Liječnici će s radom u Thalasso Wellness Centru započeti 18. studenog, a prvi pregled naplaćuje se 300 kuna, no ako se pacijent nakon pregleda odluči za paket tretmana, pregled će mu biti besplatan.

dani_tradicionalne_kineske_medicine_2016-3_01

– Preporučamo da se čim prije predbilježi za termin pregleda, jer dosadašnje iskustvo je pokazalo da interes građana uvelike nadmašuje broj slobodnih termina kod kineskih liječnika. Više informacija i predbilježbe za termine na recepciji Thalasso Wellness Centra, i na broju telefona 051/202-855, poručili su iz Thalasso Wellness Centra.

Mnoge ugledne organizacije, poput Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization) i Nacionalnog instituta zdravstva (National Institute of Health), priznaju vrijednost kineske medicine i smatraju ju vrlo efikasnom alternativom suvremenim načinima liječenja. Više od 25% svjetskog stanovništva koristi tradicionalnu kinesku medicinu.

– Tradicionalnu kinesku medicinu, zasigurno najstariji medicinski sustav koji se još uvijek primjenjuje, prvenstveno zanima način na koji funkcionira živi organizam. Čovjeka se liječi kao ”cjelinu” a ljudsko tijelo promatra kao složenu igru suprotnosti koju treba nastojati zadržati u ravnoteži. Ukoliko se ta ravnoteža ozbiljno poremeti, čovjek se razboli, objasnili su iz TWC-a.

Poput ostalih oblika holističke medicine, i u kineskoj se medicini naglašava povezanost tijela, uma i duha, te njihov odnos prema okolišu. Kineska medicina ima za cilj održavanje dobrog zdravlja i zadovoljstva, te prevenciju bolesti, dok je istodobno oblik dijagnostike i način liječenja.

– U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji poseban pristup pacijentu koji se temelji na promatranju, slušanju, ispitivanju i pipanju. Puls se pipa na zapešćima obje ruke u šest položaja, te se pritom procjenjuje njegova dubina, brzina, snaga i kvaliteta. Prigodom pregleda kontrolira se i jezik kako bi se utvrdila njegova veličina, boja i oblik, te kvaliteta i boja naslaga na jeziku. Promatra se i lokalizacija tih naslaga jer je poznato da svaki dio jezika odgovara određenom području u tijelu. Na donjoj strani jezika promatraju se jezične vene. Pacijentu se uzima i detaljna anamneza, uzimajući u obzir i sve dosadašnje. U kineskoj medicini prehrana također predstavlja oblik terapije. Sve namirnice imaju određeno djelovanje, iako je njihov učinak znatno slabiji od učinka ljekovitih biljaka, istaknuli su iz opatijske medicinske ustanove.

dani_tradicionalne_kineske_medicine_2016-1_01

Tretmani koje liječnici tradicionalne kineske medicine primjenjuju u Thalassotherapiji Opatija su Tui na kineska masaža, akupunktura, moxibustion, gua sha te cupping terapija.

Tui na kineska masaža je metoda tradicionalne kineske medicine koja u doslovnom prijevodu znači „ispravljanje kostiju ručnim guranjem i potiskivanjem“ . Sastoji se od specifičnih pokreta mišićno-koštanih manipulacija, masaže i akupresure.

Tui na kineska masaža se provodi po meridijanima koji su raspoređenji na površini tijela po svim regijama, kroz koje protječe vitalna energija(Qi) ili informacija koja ih povezuje i kontrolira rad unutarnjih organa i tijela kao cjeline.

Tui na kineska masaža djeluje na pravilan protok vitalne energije, te na repozicioniranje manjih subluksacija zglobova, na bolove i poremećaje u kralježnici i zglobovima, na pravilan rad unutarnjih organa, organskih sustava i na ukupno psihičko i fizičko zdravlje.

Akupunktura je starokineska metoda liječenja uz pomoć igala koje se zabadaju u određene točke na koži. Sama riječ je latinskog podrijetla (acus = igla,pungere = zabadati).

To je terapeutska tehnika kojom se ubadanjem igala u specifične točke na koži pacijenta uspostavlja ravnoteža Qi, vitalne energije koja struji kroz organizam. Drevni kineski liječnici smatrali su da životna energija prolazi kroz tijelo preko dvanaest crta, odnosno meridijana. Akunpunktura djeluje na: bolesti respiratornog trakta, bolesti oka, bolesti usne šupljine, gastrointestinalne bolesti, neurološke i mišićno zglobne bolest.

Moxibustion je oblik terapije iz tradicionalne kineske medicine i obuhvaća posebno primjenu elemenata vatre. Zapaljena biljka pelina se indirektno na tijelu primjenjuje i kroz podražaj topline stimuliranje akupunkturnih točaka kao I ojačavanje samoiscjeljujućih snaga organizma.

Moxa se na različite načine, ali uvijek ciljano, primjenjuje: na akupunkturne točke, na bolne točke, površinski lokalno i općenito, na zglobovima i na refleksnim zonama unutarnjih organa. Primjena moxe je naročito pogodna kod nedostatka elementa vatre, unutarnjeg osjećaja hladnoće, napetosti u leđima, stanje slabosti (burn out), artroze i depresivnog stanja.

Gua Sha je narodna tradicionalna kineska terapija. Kod ove terapije “struganja” pomoću zada na kozi. Zbog toga dolazi do jake prokrvljenosti i oslobađanja, ispuštanja preko koze. Posebnu primjenu ova terapija nalazi kod visokog krvnog pritiska, napetosti u leđima, iscrpljenosti, akutnih infekcija …

Cupping terapija je tradicionalna metoda liječenja stara preko 5000 godina. Koriste se staklene čašice koje se zagrijavaju te stavljaju na kožu. Pruža opuštajući i detoksikacijski učinak. Utjecaj terapije prodire u tijelo i do 10 cm. Cupping potiče oslobađanje toksina, aktivira limfu, oslobađa blokade u tijelu, čisti i aktivira krvne žile, poboljšava izgled kože. Kineski liječnici je koriste u kombinaciji sa drugim tretmanima kako bi pojačali učinak. Naročito pomaže kod prehlade, upale pluća, celulita, ožiljaka, sportskih ozljeda, detoksikacije….

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!