Pozdrav iz prošlosti: Opatija na starim fotografijama Austrijskog državnog arhiva @ Hrvatski muzej turizma

vila_angiolina_drzavni_arhiv_bec_01

Prizori u kojima ima malo ljudi: mirna opatijska luka, vila Amalia, Mandrija s tek ponekim šetačem, stolić s dvije prazne stolice ispred vile Angioline, skromna terasa ispred hotela Kvarner i druge turističke atrakcije prizori su turističke atmosfere kakva je nama danas nepoznata: mirna, sjetna i tiha.

Opatija – Vizure Opatije otprije nešto više od stotinu godine, točnije s kraja 19. stoljeća, zauvijek ”pospremljene” na fotografijama koje se čuvaju u Austrijskom državnom arhivu, bit će uskoro dostupne i opatijskim građanima i posjetiteljima.

U Švicarskoj kući Hrvatskog muzeja turizma otvara se u ponedjeljak, 27. lipnja u 19 sati, dodatak izložbe ”Pozdrav iz Opatije” nazvan ”Opatija s kraja 19. stoljeća na fotografijama Austrijskog državnog arhiva”.

Fotografije odabrane za ovu prigodu vlasništvo su Austrijskog državnog arhiva u Beču i prvi put se izlažu u Hrvatskoj.

– Prizori u kojima ima malo ljudi: mirna opatijska luka, vila Amalia, Mandrija s tek ponekim šetačem, stolić s dvije prazne stolice ispred vile Angioline, skromna terasa ispred hotela Kvarner i druge turističke atrakcije prizori su turističke atmosfere kakva je nama danas nepoznata: mirna, sjetna i tiha. Ovi su prizori svjedoci europskog romantizma i eskapizma i uloge koju je u takvom društvu kraja 19. stoljeća odigrala Opatija, kazali su iz HMT.

Izložba je realizirana u suradnji Hrvatskog muzeja turizma i Austrijskog državnog arhiva, uz pomoć g. Manfreda Matzke, predstojnika Ureda saveznog kancelara Republike Austrije, ističe ravnateljica Katarina Mažuran Jurešić. Autor postava je Giulio Bonačić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!