ERSTE AD

Predavanje doc. dr.sc. Roberta Kurelića u Laurusu – “Simboli i ceremonije u srednjovjekovnoj politici”

U ovom će predavanju biti predstavljeni primjeri iz srednjovjekovne prakse, života kraljeva, vojvoda i vitezova, ali će biti jasno i da su mnogi takvi obrasci ponašanja i dalje vrlo živi u našem modernom dobu, navodno prilično udaljenom od dalekog i mračnog srednjeg vijeka.

Lovran – Projekt popularizacije znanosti Coffeehouse Debates, koji je od početka ove godine dio svojih aktivnosti proširio i na područje Lovrana, nastavlja s organizacijom novih predavanja i diskusija u Galeriji Laurus. Tako nas ove subote, 20. studenog, s početkom u 19 sati, očekuje predavanje docenta Roberta Kurelića o simbolima i ceremonijama u srednjovjekovnoj politici. Kao dio istog događanja, prije samog predavanja na pianinu će nastupiti Natalija Maričeva koja će kroz lagane note klasične glazbe potaknuti imaginaciju publike i pripremiti slušatelje za zanimljivo predavanje.

Srednjovjekovno društvo bilo je prožeto simbolima, ceremonijama i neformalnom komunikacijom. Političke elite koristile su se simboličkim jezikom za očuvanje i jačanje legitimiteta vlasti, polaganje raznih prava, ali i za propagandu. Rituali i ceremonije bili su glavni mehanizam za stabilizaciju društvenog poretka, a mnogo poslova odrađivani su neverbalnim putem, no jezikom koji su suvremenici jako dobro razumjeli. U ovom će predavanju biti predstavljeni primjeri iz srednjovjekovne prakse, života kraljeva, vojvoda i vitezova, ali će biti jasno i da su mnogi takvi obrasci ponašanja i dalje vrlo živi u našem modernom dobu, navodno prilično udaljenom od dalekog i mračnog srednjeg vijeka.

Robert Kurelić doktorirao je na Odsjeku za srednjovjekovlje Srednjoeuropskog Sveučilišta u Budimpešti. Docent je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Puli. Autor je jedne monografije i više znanstvenih i stručnih radova, a trenutno vodi znanstveni projekt posvećen izučavanju rituala i ceremonija u hrvatskom srednjovjekovlju.

Prema preferenciji partnera iz Općine Lovran, događanje će biti otvoreno za sve sudionike (neovisno o COVID potvrdama), ali će na snazi biti druge epidemiološke mjere, uključujući obavezno nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičke distance te bitno ograničen broj sudionika. Dodatno, organizatori će pripremiti amaterski live streaming kako bi predavanje i diskusiju mogli pratiti i oni koji ne mogu doći do Lovrana.

error: Content is protected !!