Predavanje o Mohorovičićevu diskontinuitetu @ Villa Antonio

andrija_mohorovicic_sm…moho sloj…
…ove godine obilježava se sto godina od ovog značajnog otkrića, a ono će biti obilježeno i predavanjem nazvanim ”Seizmologija u Hrvatskoj 100 godina nakon otkrića Mohorovičićeva diskontinuteta”…
…predavanje će se održati ovog petka, 26. studenog u Villi Antonio, počinje u 11 sati…

Opatija – Na značaj Andrije Mohorovičića, najpoznatijeg Vološćana i jednog od najznamenitijih znanstvenika iz područja seizmologije, ne treba trošiti previše riječi, jer njegovo je ime, ako ne i rad, poznato svakom stanovniku Liburnije, ali i Hrvatske.
Analizom pokupskog potresa od 8. listopad 1909. godine, Mohorovičić je posebno unaprijedio spoznaje o mehanizmu rasprostiranja valova bližih potresa kroz Zemlju. Tom prilikom prvi je u svijetu na osnovi valova potresa utvrdio plohu diskontinuiteta brzina, koja dijeli koru od plašta Zemlje i koja je njemu u čast nazvana Mohorovičićev diskontinuitet.
Ove godine obilježava se sto godina od ovog značajnog otkrića, a ono će biti obilježeno i predavanjem nazvanim ”Seizmologija u Hrvatskoj 100 godina nakon otkrića Mohorovičićeva diskontinuteta” u organizaciji Grada Opatije, koje će se održati ovog petka, 26. studenog u Villi Antonio. Predavanje počinje u 11 sati, a držat će ga prof. dr. sc. Marijan Herak i prof. dr. sc. Davorka Herak sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.
andrija_mohorovicic_1
Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net