Predizborna analiza: Kandidata nikad manje, izgledan sukob dvije velike koalicije umjesto brojnih lista @ Lovran

lovran zrak liganj

Šest je tjedana do izbora, a Lovran taj ”sudbonosni” 21. svibnja dočekuje u prilično drugačijem raspoloženju od uobičajenog – umjesto velikog broja kandidata i razjedinjenih lista, čini se da nas očekuju dvije jake koalicije uz još pokoju ”intervenirajuću varijablu”. Svi kojima je dosadno čitati tekst, mogu skočiti na zadnji odjeljak u kojem gledamo u našu kristalnu kuglu i pogađamo potencijalne rezultate izbora.

Lovran – Slika Lovrana kao političke ”Unreal arene” u kojoj se natječju svi protiv svih, gdje je broj kandidata za načelnike veći od postotka izlaznosti i gdje se koalicije sklapaju po modelu ”teorije kaosa”, ipak je donekle promijenjena pred izbore koji se održavaju 21. svibnja.

Za to je najzaslužniji aktualni (i uskoro bivši) načelnik Alan Sanković, prvi iz Akcije mladih kojemu je pošlo za rukom uspeti se u fotelju nositelja neke izvršne vlasti u Hrvatskoj, i vjerojatno jedini lokalni čelnik koji mandat završava s daleko većom podrškom vijećnika i građana nego što je imao na početku mandata.

Prema dosad provedenim predizbornim anketama, naime, oko 80 posto Lovranaca vjeruje da je Sanković svoj posao obnašao kvalitetno, i velika je većina građana njime zadovoljna te bi mu rado omogućila drugi mandat, s izglednom pobjedom već u prvom krugu. No, takva stvar bi ipak bila prevelik šok za lovransku političku scenu, stoga je Sanković odlučio zakomplicirati situaciju najavivši svoje povlačenje s pozicije načelnika kako bi se posvetio novoj dužnosti – očinskoj. Umjesto njega, priliku da postane drugi član Akcije mladih kojemu je pošlo za rukom uspeti se u fotelju nositelja neke izvršne vlasti u Hrvatskoj trebao bi dobiti Bojan Simonič, jedan od osnivača ove stranke koja je s radom započela upravo u Lovranu i općinski i županijski vijećnik u više mandata.

Kao temelj za građenje novog mandata, Simoniču ostaje Sankovićevo ime kao nositelja liste za Općinsko vijeće, ali i labava suradnja većeg broja stranaka u Vijeću koja je, iako nikad nije formalno imenovana koalicijom, uspjela izdržati četiri godine zajedničkog rada. Tu su, dakle, HNS koji ima poziciju zamjenika načelnika u Branislavu Petkoviću, IDS koji je dao predsjednicu Vijeća Natašu Miljak, LIST koji dolazi s jednim vijećnikom visoke razine radne energije Tonijem Družetom te kao ”vanjski član” tog kružoka – Rene Dušević, potpuno netipični HDZ-ov kadar. Ako suradnja ovih stranaka i nije službeno nazvana ”vladajućom koalicijom”, onda se svakako SDP i HSU može nazvati – oporbom.

Upravo ta ”oporbena veza” spojila je dvije stranke čija je suradnja u Lovranu ponekad bila nužnost, ali uglavnom obilježena trzavicama, a još uvijek je neizvjesno tko će se staviti na njeno čelo: kao prva kandidatkinja za načelnicu spominjala se Ivana Skočilić, no sada sve više djeluje kao da će to biti predsjednik SDP-a Božidar Spasojević. HSU će dati zamjenika – Vanju Tancabela, sina agilne predsjednice umirovljeničke stranke Đurđice Tancabel koja je od malog ogranka uspjela stvoriti najstabilniju političku snagu u Lovranu i jedan od organizacijski najuređenijih timova na ovom području. U takvom ozračju, ali i na temelju prethodnih rezultata, koalicija SDP-HSU može mirne duše računati na pet mandata u Vijeću, a u slučaju da ostanu najjača lista prema broju glasova sumještana, ”barba D’Hondt” poklonit će im još jednog vijećnika. Sedmog, potrebnog za većinu, traži se u Dragi Korošaku, zamjeniku načelnika u vremenu Emila Gržina i nezavisnog vijećnika koji je često djelovao kao blizak SDP-u, no ipak izvan ”partijskih linija”.

Korošak svakako ide u novu borbu za vijećnički mandat, najvjerojatnije sa svojom nezavisnom listom, no planove mu donekle kvari ”rehabilitirani” Srećko Šobot koji također planira nezavisnu kandidaturu, i to uz jaku podršku zvučnih imena u lovranskoj javnosti. Nema ozbiljnih prepreka za suradnju ove dvije liste, a zajedničkim snagama duo Korošak – Šobot mogao bi možda dobaciti i do dva vijećnička mandata. Jedan im je siguran, no ako krenu odvojenim listama, mogli bi ostati bez oba.

Izbornu ”igru brojeva” zahvaljujući sustavu koji je postavljen tako da favorizira najjaču listu, dobro razumiju i s druge strane, pa je i članovima Akcije mladih, LIST-a, IDS-a i HNS-a jasno da bez zajedničkog nastupa teško mogu zadržati mjesta načelnika, donačelnika i predsjednika Vijeća. Stoga treba očekivati da će se četiri stranke ujediniti u jedinstvenu izbornu listu, koja bi mogla stići i do šest vijećničkih mjesta, opet zahvaljujući blagotvornom učinku D’Hondta. Sedmu ruku za većinu onda bi mogao dati Dušević koji u Vijeće ulazi po inerciji, jer samo članova HDZ-a dovoljno je da ”jednog svog” uguraju u općinski parlament, ili pak jedan od nezavisnih vijećnika koji ”preživi” to ”izborno čistilište”. Uostalom, i Sanković je vladao bez većine, pa mu je sasvim solidno išlo…

Što u svemu tome pokazuju ankete? To da je među Lovrancima SDP i dalje samostalno najjača stranka, a HSU najorganiziranija, ali i da je favorit za načelničko mjesto Bojan Simonič, koji nakon Sankovića uživa najveću podršku birača. Kako će se te brojke pretočiti u glasove, pokušat ćemo predvidjeti u nastavku.

KRISTALNA KUGLA
Izbori za gradonačelnika: U slučaju duela Simonič – Spasojević (ili Skočilić), Simonič pobjeđuje u prvom krugu. U slučaju 3 ili više kandidata, izgledan je drugi krug u kojem se ponavlja isti scenarij.
Izbori za Gradsko vijeće: Koalicija AM-IDS-LIST-HNS 6 vijećnika, koalicija SDP-HSU 5 vijećnika, nezavisna lista 1 vijećnik, HDZ 1 vijećnik.
Potencijalno iznenađenje izbora: Nezavisne liste Šobot/Korošak. U slučaju zajedničkog nastupa, ojačanog snažnom potporom kvalitetnih ljudi iz Lovrana, mogu doći i do 2 mjesta u Vijeću.
Potencijani podbačaj izbora: Nezavisne liste Šobot/Korošak. U slučaju razjedinjenog nastupa i nemogućnosti dogovora ”ki će bit prvi”, moguće je da niti jedan od dvojice ne uđe u Vijeće.
Potencijalna postizborna slika: Bojan Simonič načelnik, Toni Družeta zamjenik, Nataša Miljak predsjednica Vijeća, (ne)stabilna većina 4 stranke uz jednu ”pridruženu” ruku.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!