Predizborna analiza: Tijesna utrka Kirigina i Dujmića za gradonačelnika, dominacija lijeve opcije u Vijeću @ Opatija

grad_opt_2012

Krećemo u novi ciklus predizbornih analiza, a prva na redu je Opatija u kojoj je politička scena već manje-više postavljena, poznati su i glavni akteri i odnosi snaga među njima, a preostaje samo vidjeti na čiju će se stranu okrenuti klatno volje birača. Svi kojima je dosadno čitati tekst, mogu skočiti na zadnji odjeljak u kojem gledamo u našu kristalnu kuglu i pogađamo potencijalne rezultate izbora.

Fernando Kirigin

Fernando Kirigin

Opatija – Šest je tjedana preostalo do lokalnih izbora, do trenutka u kojem će stanovnici liburnijskih općina i gradova iskrojiti sudbinu onima koji su njima sudbinu krojili protekle četiri godine, i onima koji će to činiti naredne četiri godine. U ponekom slučaju, radit će se o istim ljudima. Hoće li takav slučaj biti i u Opatiji?

Sasvim je sigurno da ekipa koja je dosad vodila Grad Opatiju neće ostati na okupu – vladajuća većina kao svog je kandidata istaknula zamjenika aktualnog gradonačelnika Fernanda Kirigina, njegov aktualni ”šef” Ivo Dujmić odlučio je sreću potražiti izvan stranke sa samostalnom listom sastavljenom velikim dijelom od ”otpadnika” iz stranka koje čine suprotstavljenu mu koaliciju, a treća članica tog trijumvirata, Marina Gašparić, vjerojatno je s aktualnim dogradonačelničkim mandatom zaključila svoju političku karijeru.

Nikica Pažin

Nikica Pažin

U utrku za prvu fotelju u gradu uključili su se i Marko Ćorić uime HDZ-a, Nikica Pažin uime LIST-a i Robert Kurelić uime Akcije mladih, no jasno je da će se u fotofinišu izgledno naći upravo dvojica bivših suradnika – Kirigin i Dujmić. Takav scenarij predviđaju i ankete koje njih dvojicu smještaju u drugi krug, dok ostlaima pružaju priliku da ”časno poginu” i pritom podignu rejting svojih lista za pokoji postotni poen.

Ono što se može reći o borbi Dujmića i Kirigina jest da će ona biti neizvjesna, te da će, vrlo vjerojatno, u drugi krug ući praktički izjednačeni, uz razliku u rezultatu koja će biti na razini statističke pogreške. Kirigin pritom, uz široku koaliciju koju čine SDP, IDS, HNS i HSU, može računati na glasove obrazovanijih osoba i dominira među mlađim i sredovječnim građanima, no Dujmić je primamljiviji kao kandidat starijoj generaciji sa slabijim obrazovanjem.

Robert Kurelić

Robert Kurelić

Iako se po rezultatima anketa – koje su radile različite političke opcije i koje se u dobroj mjeri preklapaju – može zaključiti kako će borba u drugom krugu biti neizvjesna, čini se da bi na stranu Kirigina mogla prevagnuti ona druga izborna utrka, u kojoj će se birati članovi Gradskog vijeća.
Naime, SDP samostalno zahvaća oko trećine biračkog tijela, a kada mu se pribroje glasovi birača IDS-a, HNS-a i HSU-a, koalicija ima izgledne šanse osvojiti većinu u Vijeću – dakle, 9 od 17 vijećnika. Dujmićeva nezavisna lista pritom bi mogla uzeti tri vijećnička mjesta, HDZ i Akcija mladih dva, a LIST i nezavisna lista koju vodi ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković po jedno: jedan vijećnik ”viška” u toj matematici izgubit će se kod neke od navedenih opcija, ovisno o raspoloženju birača 21. svibnja. Ako se kockice poslože i tako da lijeva koalicija ostane bez ”samostalne” većine, prije će naći partnera nego Dujmić koji uz podršku Deškovića ”kupljenu” radnim mjestom, može računati još eventualno samo na ruke dvojice HDZ-ovih vijećnika. S obzirom na količinu kritika upućenu prema gradonačelniku u proteklih osam godina, Pažin i Akcija mladih teško da se mogu ubrojiti među njegove ”fanove”.

Marko Ćorić

Marko Ćorić

U takvoj konstelaciji snaga, nije upitno hoće li Ivo Dujmić izgubiti izbore, nego kada će se to dogoditi – ukoliko i uspije izvući pobjedu u drugom krugu početkom lipnja, ”past” će za šest mjeseci, kada mu ”neprijateljsko” Vijeće odbije izglasati proračun. Vjerojatnija je ipak ona prva varijanta, budući da prema anketama, uz glasove osvojene u prvom krugu, Dujmić u drugome može računati samo na dio HDZ-ovih birača koji će u prvom krugu zaokružiti Marka Ćorića, dok će se većina ostalih svrstati uz lijevu opciju. To vrijedi čak i za birače nezavisne liste koju nosi Ernie Gigante Dešković, u najvećoj mjeri zbog toga što većina njegovih birača i dalje vjeruje da je on član IDS-a.

Ivo Dujmić

Ivo Dujmić

KRISTALNA KUGLA
Izbori za gradonačelnika: U prvom krugu prolaze Dujmić i Kirigin, u drugom pobjeđuje Kirigin.
Izbori za Gradsko vijeće: Koalicija SDP-IDS-HNS-HSU 8 vijećnika, NL Ivo Dujmić 3 vijećnika, HDZ 2 vijećnika, Akcija mladih 2 vijećnika, LIST 1 vijećnik, NL Ernie Gigante Dešković 1 vijećnik.
Potencijalno iznenađenje izbora: Akcija mladih. Kvalitetan rad posljednjih mjeseci i otvaranje važnih tema u javnosti podigle su rejting stranke koja bi, uz pozitivno posložene zvijezde, prvi puta mogla stići i do 3. vijećnika.
Potencijani podbačaj izbora: Nezavisna lista Ernie Gigante Dešković. S jedne strane, kandidaturom za ravnatelja Festivala Opatija Dešković je okrenuo leđa dosadašnjoj kritičkoj oporbenoj retorici, ali i stvorio aferu oko svog radnog iskustva i kompetencija. S druge strane, možda IDS uspije svojim biračima objasniti da Dešković više nije njihov član.
Potencijalna postizborna slika: Kirigin na čelu grada, uz manjinsku podršku u Vijeću, ali i moguću projektnu suradnju s Akcijom mladih.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!