Predložen reizbor Mirjane Kos @ HMT

Sukladno zakonskim propisima o čelnoj osobi muzeja, na prijedlog opatijskog gradonačelnika, odlučuje ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Mirjana Kos

Opatija – Mirjana Kos, dosadašnja ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma, predložena je za novu/staru ravnateljicu ove ustanove u kulturi. Obzirom da su osnivači HMT u jednakim omjerima Grad Opatija i Republika Hrvatska, sukladno zakonskim propisima o čelnoj osobi muzeja, na prijedlog opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, odlučuje ministrica kulture Andrea Zlatar Violić .

Osim dosadašnje ravnateljice Mirjane Kos, još dvoje kandidata, Berislav Valušek i Katarina Mažuran-Jurešić, ostvaruju uvjete iz natječaja.

Podsjetimo, Hrvatski muzej turizma specijalizirana je muzejska ustanova nacionalne razine koja prikuplja, čuva, istražuje i prezentira materijalnu i nematerijalnu baštinu turističkog sadržaja. Osnovna djelatnost muzeja prikupljanje je građe koja svjedoči bogatu povijest turizma u Republici Hrvatskoj. Među temeljnim zadacima ustanove prikupljanje je podataka o svim relevantnim izvorima i o potencijalnim muzejskim predmetima važnim za povijest hrvatskog turizma. Cilj je razvijanje mreže suradnika na čitavom hrvatskom prostoru koji će uz suvremene informatičke mogućnosti prikupljati podatke o navedenom. Osim građe vezane uz turističku prošlost Hrvatske, prikupljaju se i preslike najvažnijih dokumenata, fotografija i filmova koji su izuzetno rijetki ili unikatni, a namjera je pristupiti evidentiranju značajnih građevina iz turističke prošlosti. Prvi hrvatski Muzej turizma u Republici Hrvatskoj osnovan je 2007. godine.

N. Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!