Predsjednik EU parlamenta Tajani zaželio ‘talijansku Istru i Dalmaciju’ – Izjavu osudili Lista za Rijeku, Jakovčić, HNS i drugi politički akteri

Najoštriji je u osudi bio europarlamentarac Ivan Jakovčić, koji je kazao kako “od danas Tajani ne uživa njegovo povjerenje”, a podsjetio je i na bliske odnose predsjednika EU parlamenta i premijera Andreja Plenkovića. 

Rijeka/Bazovica – Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine, rekao je predsjednik EU parlamenta Antonio Tajani na današnjoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja u Basovizzzi, a njegovu izjavu osudili su eurozastupnik Ivan Jakovčić, Lista za Rijeku, HNS te mnogi drugi predstavnici domaće političke scene.

– Predsjednik Tajani očito je ovu svetu ceremoniju nepotrebno odlučio iskoristiti u predizborne svrhe. Njegova je izjava potpuno neprimjerena funkciji predsjednika EP-a. Apsolutno sam za to da se svakoj nevinoj žrtvi progona bilo kojeg režima uvijek izrazi pijetet. Upravo zato, želim istaknuti nakaradnost ovakvog načina iskorištavanja nevinih žrtvi u predizbornoj kampanji. Tako se otvaraju stare rane, kod najosjetljivijih pripadnika društva. Namjeravam zatražiti očitovanje predsjednika EP-a Tajania, koji je sudjelovao u izbornoj kampanji premijera Vlade RH Andreja Plenkovića, kada su zajedno posjetili Istru i Rijeku. Tajani se onda sam uvjerio kako smo na najbolji mogući način zaštitili prava talijanske nacionalne zajednice u Istri te još jednom ističem da je njegov današnji čin za svaku osudu. Od danas g. Tajani više nema moje povjerenje kao predsjednik Europskog parlamenta, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić.

I Lista za Rijeku najoštrije je osudila izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija “usmjerenu na prizemno raspirivanje etničkih strasti iz politikantskih i predizbornih motiva”.

– Posebno je žalosno da se radi o političaru koji je nedavno boravio u Rijeci i Istri te je tom prilikom dao svoju punu podršku HDZ-u i aktualnom premijeru Andreju Plenkoviću. Poštujemo sve žrtve ali ćemo se najoštrije suprotstaviti svima onima koji promoviraju ovakve ideje nespojive sa idejom ujedinjene Europe. Izgradnji suživota između Hrvata, Slovenaca i Talijana zasigurno ne pridonosi povratak retorike koja je bila  jedan od uzroka teške povijesne sudbine naših prostora i brojnim žrtvama totalitarnih ideologija na svim stranama, poručili su iz riječke stranke.

Govor predsjednika Europskog Parlamenta Antonija Tajanija osudile su i kandidatkinje HNS-a za EU izbore, predsjednica HNS-a Pula Kristina Bulešić i potpredsjednica Središnjeg odbora HNS-a i dogradonačelnica Trogira Ruža Kovačević Bilić.

Kovačević Bilić i Bulešić već pripremaju pismo Europskoj pučkoj stranci od koje, kao i od hrvatskih zastupnika u toj grupaciji, očekuju reakciju na nedopustivu izjavu „Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija.“

– Najoštrije osuđujem povijesni revizionizam predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija. Žalosti me činjenica da iredentističke ideje dolaze od osobe koja predsjeda Europskim parlamentom, institucijom koja predstavlja različite narode i kulture Europske unije, ali i jedinstvo ideje borbe svih Europljana protiv fašizma koji je nanio toliko zla, ne samo Istri i Dalmaciji, već i cijeloj Europi. Očekujem osudu i prosvjednu notu naše Vlade“, rekla je Bulešić.

Da je ovakva retorika nedopustiva smatra i dogradonačelnica Trogira Kovačević Bilić.

– Neprihvatljivo je da retorika radikalne desnice dolazi od predsjednika Europskog parlamenta. Ovo je sramotna izjava za sve koji žive u hrvatskim regijama Istri i Dalmaciji. Živjele Istra i Dalmacija!, rekla je Kovačević Bilić.

error: Content is protected !!