Predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin hitno predlaže 7 mjera za pomoć građanima i gospodarstvu Opatije

Danas se nalazimo u situaciji kada umjesto preventivnih moramo uvesti hitne krizne ekonomske i socijalne mjere usklađene s mjerama nacionalnih i županijskih stožerima civilne zaštite, kriznih stožera kao i mjerama za gospodarstvo Vlade RH misleći prvenstveno na interes najugroženijih skupina u našem Gradu kao i na očuvanje radnih mjesta i poslovnih aktivnosti

Opatija – Predsjednik Gradskog vijeća Opatija Fernando Kirigin danas je javnosti predstavio prijedlog mjera kojima bi se ublažile brojne poteškoće građana i gospodarstvenika Opatije izazvane svjetskom epidemijom korona virusa. Dopis prenosimo u cijelosti:

– U vremenima krize građani se moraju moći osloniti na mehanizme i sposobnosti javnih vlasti da ih zaštite od negativnih posljedica. U novijoj povijesti ni jedna kriza ne može se usporediti s ovom aktualnom prouzročenom pandemijom korona virusa upravo zato mi nositelji javnih gradskih funkcija moramo uložiti dodatni angažman kako bismo omogućili građanima da što je moguće bezbolnije prebrode zdravstvene, sigurnosne i gospodarske posljedice ove situacije. Još na zadnjoj sjednici GV-a 25. veljače 2020 godine kada smo već bili svjedoci nemilih događanja prouzročenih Corona virusom u Italiji gradonačelnika sam upozoravao da je pod hitno potrebno pripremiti adekvatne mjere u slučaju da se isto dogodi i nama.

Danas se nalazimo u situaciji kada umjesto preventivnih moramo uvesti hitne krizne ekonomske i socijalne mjere usklađene s mjerama nacionalnih i županijskih stožerima civilne zaštite, kriznih stožera kao i mjerama za gospodarstvo Vlade RH misleći prvenstveno na interes najugroženijih skupina u našem Gradu kao i na očuvanje radnih mjesta i poslovnih aktivnosti.

Svakako bi trebalo izbjeći neke europske primjere samoorganizacije građana zbog zatajenja sustava kako bi pomogli svojim starijim susjedima što bez nadzora nacionalnih i županijskih stožera civilne zaštite uz najbolju želju i volju onih koji se volonterski uključuju u takve akcije zbog lakog prenošenja virusa upravo toj najrizičnijoj skupini stanovništva kojoj pomažu može biti itekako opasna.

Stoga predlažem gradonačelniku da pod hitno:

1. Uz pomoć svih relevantnih institucija da se lociraju i po potrebi stupi u kontakt s građanima Grada Opatije starije životne dobi koji spadaju u najugroženiju skupinu po pitanju oboljenja od korona virusa, za koje je preporuka da do daljnjeg ne izlaze iz svojih domova, kako bi im se osigurala redovita dostava namirnica i lijekova;

2. Da se u organizaciji Grada Opatije uvedu telefonske linije s dežurnim djelatnicima preko kojih će građani moći pomoći oko lociranja građana Grada Opatije starije životne dobi koji spadaju u najugroženiju skupinu;

3. Putem nadležnih službi da se utvrdi postoji li pojačana potreba dostave toplih obroka ranije navedenoj najugroženijoj skupini opatijskog stanovništva te uz pomoć Crvenog križa Opatija ili po potrebi opatijskih ugostitelja osigura dostava toplih obroka;

4. Da se vrši stalna kontrola adekvatnog zbrinjavanja vrtićke i osnovnoškolske djece u gradskim ustanovama sukladno mjerama nacionalnih i županijskih stožera civilne zaštite čiji roditelji zbog radnih obaveza nisu u mogućnosti djecu zbrinuti na drugi način.

Unatoč činjenici da je eventualna odgoda ili oslobađanje od plaćanja većine poreza i doprinosa u rukama Vlade RH Grad Opatija u cilju smirivanja stanja i očuvanja radnih mjesta mora poslati jasnu i nedvosmislenu poruku svim poslovnim subjektima da se neće mirno gledati kako se zatvaraju radna mjesta u privatnim tvrtkama i obrtima i kako one propadaju sljedećim mjerama:

5. Da se vrijeme od donošenja do prestanka preporuke gradonačelnika dućanima, ugostiteljskim objektima te drugim subjektima koji pružaju usluge i prodaju proizvode proglasi izvanrednom situacijom te ih se u tom vremenu za poslovne subjekte u gradskim prostorima oslobodi plaćanja poslovnih prostora, terasa i spomeničke rente, a one koji ne posluju u gradskim poslovnim prostorima da se oslobode u istom omjeru ako ne cijele bar djela komunalne naknade;

6. Da se već sad osmisli način pomoći građanima Grada Opatije koji su u vrijeme pandemije korona virusa postali višak i dobili otkaz.;

7. Da se već sad osmisle dugoročne mjere pomoći sanacije gospodarskih šteta od pandemije korona virusa pogotovo onim poslovnim subjektima koji planiraju sačuvati stalna radna mjesta.

Sve navedene gospodarske mjere samo su prijedlog gradonačelniku koji uz pomoć gradskih stručnih službi sigurno može po hitnom postupku izraditi najoptimalnija rješenja koja će očuvati stabilnost gradskog proračuna, a istovremeno pomoći u sanaciji šteta poslovnim subjektima registriranim u našem Gradu.

Dakle, ne radi se o paničarenju već o prilagodbi novonastaloj situaciji i poštivanju pravila i usklađivanja s mjerama nacionalnih i županijskih stožera civilne zaštite, kriznih stožera kao i mjerama za gospodarstvo Vlade RH.

Stoga se maksimalno stavljam se na raspolaganje oko pomoći kod sastavljanja kriznih ekonomskih i socijalnih mjera te kod sazivanja hitne sjednice Gradskog vijeća koje je spremno propmtno reagirati te na hitnoj, najkraćoj mogućoj sjednici kako se ni vijećnike ne bi dovodilo u pretjeranu opasnost, uz sudjelovanje samo najnužnije potrebnih gradskih djelatnika usvojiti sve mjere koje nisu u ovlasti gradonačelnika. – stoji u dopisu kojeg potpisuje predsjednik Gradskog vijeća Opatije, Fernando Kirigin.

error: Content is protected !!