Predstava: '39 stepenica' @ Opatija

39stepenica…u predstavi igraju Filip Juričić, Jelena Hadži-Manev, Goran Koši, Mladen Kovačić…
…39 stepenica, roman škotskog autora Johna Buchana objavljen 1915., prvi je u seriji djela čiji je glavni junak Richard Hannay…

Opatija – Predstava ”39 stepenica“ u izvedbi Kazališta Virovitica, održati će se u petak, 2. prosinca s početkom u 20 sati, uobičajeno, u kongresnoj dvorani opatijskog hotela Adriatic, kao posljednja ovogodišnja predstava za odrasle iz kazališne sezone jesen – zima 2011. Festivala Opatija.
39 stepenica, roman škotskog autora Johna Buchana objavljen 1915., prvi je u seriji djela čiji je glavni junak Richard Hannay fini engleski gospodin s neobičnom manom da upada u opasne situacije, ali i s bogom danom sposobnošću da se iz njih izvuče. Roman je uzbudljiv triler koji kombinira političku i osobnu dramu.
Kad se Patrick Barlow odlučio napraviti kazališnu adaptaciju utemeljio ju je na filmskom klasiku A. Hitchcocka iz 1935. rađenom prema romanu. No, za razliku od ozbiljnog, dramatičnog filmskog trilera punog političke i kriminalne napetosti, u kazališnoj verziji naglasak je na komičnim efektima i duhovitom korištenju kazališnih sredstava u adaptaciji filmskog predloška. Kazalište u ovom slučaju parodira triler, poigravajući se zakonitostima žanra.
Potjera je na filmu jedan od omiljenih žanrovskih oblika i obilježava cijelu povijest filmske umjetnosti. U kazalištu taj je segment, zbog tehničkih ograničenja pozornice, gotovo nepostojeći. Upravo zato 39 stepenica pomak je u tretiranju kazališnih sredstava i mogućnosti pa je na sceni moguće vidjeti dinamičnu scenu potjere u vlaku (i oko njega), automobilsku jurnjavu, sve ono što se na sceni, ili se tako dosad mislilo, ne može realizirati. Da sve bude još zabavnije: brojne sudionike priče u ovoj kazališnoj adaptaciji igra samo četvoro glumaca što je dodatan element uzbudljive scenske igre i izvor duhovitih situacija! Umjesto psihološke drame i špijunskog trilera roman-film 39 stepenica u scenskoj verziji najbliži je farsi, žanru koji zabavlja, ali pred redatelja i glumce postavlja krajnje ozbiljne kazališne zahtjeve. Prateći romanesknu i filmsku priču, scenom juri imaginarni vlak, junaci riskiraju život na mostu, a ne izostaje ni prava filmska jurnjava automobilima, dakle, svi elementi pravog krimića – uz nezaobilaznu ljubavnu priču – i dalje su tu. Jedino što sad rezultiraju – smijehom!
Ulaznice po cijeni od 60 kuna, dostupne su na prodajnim mjestima Festivala Opatija (ured M. Tita 101, Opatija; TIC Rijeka, Korzo 14; New Sound Matulji, M. Tita 2, kartomat na Korzu).
Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!