Predstava: Cicibela @ Adriatic

vlasta_knezovic…Trči vrime, cvili maška,
traje jubav, pusta, siromaška.
Šaka suza, vrića smija,
ča je život vengo fantažija…

Opatija – Sutra, 5. studenog s početkom u 20 sati, u Kongresnoj dvorani hotela Adriatic održati će se monodrama Cicibela u izvedbi Vlaste Knezović, a obzirom da se ipak radi o Miljenku Smoji – ostatak teksta prepustiti ću Đermanu Senjanoviću.
Uživajte…
“Kako god okreneš, sve se svodi na matematiku. Zbrojiš godine, pomnožiš ih s brigama, podiliš s nostalgijon i vratiš se korijenima. … Vlastu Knezović nikad nisan upozna, a sto puti mi je doslo da je zagrlin. Ono kad je igrala Marijetu u Velo Misto, bilo joj je tridesetak godin, ja san je gleda u one velike oči i bila mi je najlipša i najdraža na svitu, jer su u njoj bile sakrivene sve one splitske cure za kojima san uzdisa po Bačvicama i Pjaci. I evo je Vlasta došla u najlipje godine, kad te zrelost nauči procidit život kroz najfiniji filter, i onda se sve svede na djetinjstvo i zavičaj.

Liburnija.net: Miljenko Smoje

Liburnija.net: Miljenko Smoje


Puknu te rodna kuća, dida, baba, otac, mater, uvala, more, škrape i ježinci. I jezik ti se vrati. Riči koje su te bole kad bi ti ih dida izgovara, sad ti zvonidu ka najlipja muzika. Pružiš ruku, vazmeš bilo koji Smojin libar, i eto te u ditinjstvo. Sve oživi. I dida i baba, i dvor i koze, i dica iz ulice, balun, vatalo i kukalo… Sve ti se vrati. Mirisi, vitar, valovi… Tako je i Vlasta dugo skupljala u prsi, a onda je stavila sve Smojine knjige oko sebe, stala je tražit, podcrtavat, spajat… I onda je iz nje buknilo i napisala je “Cicibelu”. Mrvu je rasfriškala s današnjicon, ali nije se tribala puno trudit. Sve je to uvik isto. Gospodi pinezi, a pobasjemu svitu utjeha u pismi i njokima. I evo nas ovod. Smojin tekst, Cicibelina mudrost, Marijetina gluma i Vlastina režija. Ne more falit.” – iz programske knjižice monodrame “Cicibela”, Đermano Ćićo Senjanović
Pametnome dosta, zato sutra pravac Adriatic, Smoje vas čeka.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net