Predstava inicirala rješenja društvenog nasilja @ Dani antifašizma Opatija


Drugi dan trećih Dana antifašizma tradicionalno je posvećen mladim ljudima, koji nisu bili samo pasivni promatrači, nego i aktivni kreatori programa – u ovom slučaju, predstave forum-teatra koja je progovorila o nasilju nad društvenim manjinama.
Opatija – Između Pampama i Pimpima postoje problemi, jer prvi koriste svoju moć koja proizlazi iz njihova povlaštenog položaja u društvu ili činjenice da u njemu čine većinu, kako bi ugnjetavali pripadnike manjinskih skupina, odnosno Pimpima. To je osnova predstave forum-teatra koja je jučer predstavljena u velikoj dvorani Ville Antonio, u sklopu Dana antifašizma, a koja je produkt rada učenika prvih i drugih razreda opatijske Gimnazije Eugen Kumičić, pod mentorstvom Kristijana Šunića i Zdravka Tovilovića iz udruge Alarm.
– Udruga Alarm koja se bavi forum-kazalištem već dugi niz godina surađuje s opatijskom gimnazijom, rezultat čega su predstave nastale kao reakcije na niz društvenih problema. Kroz ovakav vid kazališta publika dobiva centralno mjesto u predstavi, jer je pozvana da ponudi rješenja problema, a u svemu ovome iznenađujuća je kreativnost i energija mladih ljudi koji su sudjelovali u projektu, kazao je Šunić.
U predstavi su prikazane svakodnevne situacije u kojima se javlja problem nasilja – u učionici, na stadionu, u javnoj sferi – a publika se angažirala u svim tim scenama kako bi zajedničkim snagama uočila problem i utjecala na njegovo pozitivno rješavanje.
[nggallery id=91]
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David Kurti