Predstava: Tri u drugom

jak_sm…predstava “Tri u drugom” igrala bi se i dulje da je glumice nisu jedna po jedna napuštale, zato što su bile – “u drugom”.…
Opatija – Predstava ” Tri u drugom” kazališta JAK održat će se danas s početkom u 20 sati u Kongresnoj dvorani hotela Adriatic. Komedija “Tri u drugom” imala je praizvedbu 1978. godine u kultnom praškom kazalištu “Činoherní klub”. Režirao ju je češki oskarovac Jirží Menzel i godinama je uveseljavala publiku.
Predstava “Tri u drugom” igrala bi se i dulje da je glumice nisu jedna po jedna napuštale, zato što su bile – “u drugom”.
U povijesti ove komedije, napisane prema starim predlošcima commedie dell’arte, postoji još jedna zanimljivost. U Češkoj i u inozemstvu (pa i u Hrvatskoj, gdje je prvi put izvedena u Kazalištu ITD) kao autor naveden je redatelj Jirží Menzel. Ali zapravo ju je napisao književnik Jaroslav Vostry´, osnivač kazališta “inoherní klub” i njegov dramaturg. Vostry´ se nakon 1968. i sovjetske okupacije našao u nemilosti političkoga vrha. Kako bi se ova potpuno nevina komedija uopće mogla igrati, Menzel je na sebe morao preuzeti autorstvo i rizik da će, ako se istina dozna, biti primjereno kažnjen. Tek 1992. godine objavio je svoje autorstvo Jaroslav Vostry, koji je, iako mu je danas 78 godina, još aktivan, piše o kazalištu i profesor je na Kazališnoj akademiji u Pragu.
Redatelj i scenograf je Radovan Maračić, dok glazbu potpisuju Arsen Dedić, Tamara Bogunović, Barbara Dakić i Barbara Šurlina. Na kazališnim daskama predstavu će odigrati Yvonne Vidulić, Sandra Podravec Toić, Milan Pejić, Jadranko Dumenčić, Boris Šegota, Lučano Nikolić, Lorina Starc i Elmedin Bjelić. Cijena ulaznice iznosi 60 kuna.
Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!