Predstava ‘Turbo folk’ ponovo u Zajcu @ Rijeka

turbofolk_hnk_zajc_1

Nakon što je posljednjih godina izvođena u HKD-u na Sušaku, predstava se vraća na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca i to 15, 16, 19. i 20. rujna 2014. s početkom u 20 sati. Druga izvedba, ona u utorak, 16. rujna bit će ukupno njena – 80. izvedba!

Rijeka – ”Turbo folk“ Olivera Frljića, jedna od najnagrađivanjih predstava u povijesti riječkog HNK Ivana pl. Zajca vraća se na pozornicu na kojoj je i počela svoj iznimno uspješan i dug scenski život.

Naime, nakon što je posljednjih godina izvođena u HKD-u na Sušaku, predstava se vraća na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca i to 15, 16, 19. i 20. rujna 2014. s početkom u 20 sati. Druga izvedba, ona u utorak, 16. rujna bit će ukupno njena – 80. izvedba!

turbofolk_hnk_zajc

Glumački ansambl ovih izvedbi čine Olivera Baljak, Rosanna Bubola, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Nika Mišković, Damir Orlić i Tanja Smoje. Uz režiju, Oliver Frljić potpisuje i izbor glazbe te scenografiju zajedno s Borutom Šeparovićem, dramaturgom predstave. Za kostimografiju je zaslužan Modni studio Artiđana, a za oblikovanje svjetla Boris Blidar.

Predstava je premijerno izvedena 31. svibnja 2008. godine i odmah pokazala potencijal dugovječne hit predstave jer su je, iako uz kontraverze, i publika i kritika sjajno prihvatili. A potom su zaredala brojna uspješna gostovanja na inozemnim i domaćim festivalima poput, nabrojimo ovom prigodom samo neke, budimpeštanskog Spring Festivala, bečkog festivala Wiener Festwochen, festivala „Beyond belonging“ u Berlinu, Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Festivala mediteranskog kazališta „Purgatorije“ u Tivtu, Gavellinih večeri i Dana satire u Zagrebu, Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, Festivala „Zlatni lav“ u Umagu, Marulićevih dana u Splitu, Teatar festa „Petar Kočić“ u Banja Luci ili 3. međunarodnog festivala Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani.

Riječki ”Turbo folk“, poznato je, problematizira fenomen narodnjačke glazbe i njenih popratnih efekata, ali tematizira i koncept nacionalnih kazališta. Pokušava odgovoriti na pitanje u čemu leži tolika fascinantnost ovog fenomena, zašto se sve više mladih, ali ne samo mladih, poistovjećuje sa njegovim zvijezdama i pjesmama.

”Turbofolk nije predstava o turbofolku. Turbofolk je turbofolk. Turbofolk je doslovan i nema problem s tim. Turbofolk je sve što ste od Stjepana Miletića oduvijek priželjkivali doživjeti u hrvatskom narodnom kazalištu, a niste se usudili tražiti. Turbofolk je predstava iz naroda i predstava za narod u hrvatskom narodnom kazalištu. Turbofolk je hrvatsko narodno kazalište 21. stoljeća. Turbofolk prosvjećuje. Turbofolk je istina. Turbofolk je predstava iz života i život sam(…)“ Oliver Frljić.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!