Predstava za djecu Europica i mjuzikl Jalta, Jalta za ulazak u EU @ Opatija

jalta_jalta_liburnija.net

Predstavom za djecu i mjuziklom za odrasle, koji su ”uronjeni” u ”pan-europske” teme, Festival Opatija dat će svoj doprinos proslavi ulaska u EU, a Svečani trenutak ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije uveličat će veliki vatromet uz zvuke Beethovenove Ode radosti točno u ponoć.

Opatija – Nizu programa kojima se dočekuje ulazak Hrvatske u Europsku uniju pridružio se i kazališni projekt Udruge Mali grad zamišljen kao ”vodič kroz EU za male Europljane” – predstava ”Europica” koju će izvesti u nedjelju, 30. lipnja u 17 sati ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer.

– Kako je u predstavi riječ o putovanjima, a s obzirom da je edukativna i ima preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, trebala bi igrati u vrtićima i školama, rekao je Alan Katić, koji je uz Kristijana Ugrinu izvođač, autor i producent ”Europice”.

Arhiva Liburnija.net: Festival vatrometa @ Opatija

Arhiva Liburnija.net: Festival vatrometa @ Opatija

Cilj predstave je na zabavan način upoznati djecu s njihovom budućom zajedničkom državom, a po raznim zemljama Europske unije provest će ih grčki bog puta Hermes (Alan Katić). On ih upoznaje sa zemljopisnim položajem i običajima pojedinih zemalja, a u svakoj zemlji i s nekim tipičnim stanovnikom (koje u raznim ulogama tumači Kristijan Ugrina). Djeca će učiti brojati, zahvaliti i pozdraviti na nekom od jezika ili pričati o znamenitostima neke zemlje, a kako bi se naglasile sličnosti i zajedničko kulturno nasljeđe svi likovi zovu se inačicom hrvatskog imena Ivan, pa će predstavom prošetati John, Hans, Giovanni, Johann, Juani, Jean i Janoš. U spletu zabave i edukacije pojavit će se i povijesne ličnosti, Mozart, Kraljica Elizabeta, braća Grimm, Kolumbo, ali i Pinokio, Harry Potter, Pepeljuga, Hlapić i mnogi drugi.

Po riječima autora, u stvaranju predstave vodile su ih ideje zajedništva, tolerancije i prosperiteta te želja da se djeci ukazuje da su prijateljstvo i otvorenost za novo, vrijednosti kojima treba dati priliku. Na Ljetnoj pozornici istog dana u 21.30 sati očekuje nas mjuzikl ”Jalta, Jalta” u izvedbi Gradskog kazališta

Komedija iz Zagreba s Danijelom Pintarić u ulozi Nine Filipovne i Đanijem Stipaničevim u ulozi Griše. Radnja slavnog mjuzikla se odvija na Jalti, u veljači 1945. godine, za vrijeme održavanja one glasovite konferencije na kojoj su Staljin, Churchill i Roosevelt dijelili svijet. S državnicima na Jaltu stigla su tri njihova sobara: Rus Griša, Englez Stanley i Amerikanac Larry. Oni su zaduženi da čuvaju i zrače rublje šefova triju svjetskih velesila. Sobari su smješteni u staroj vili Aramovski u kojoj domarka Nina Filipovna vodi brigu da se živi u slozi i prijateljstvu. Međutim, jednako kao i njihovi šefovi, i sobari nemaju jedan u drugog povjerenja. Oni, naime također dijele svijet, i možda bi ga nekako uspjeli ”podijeliti”, kad ne bi bilo ”zelene livade”, malog komadića zemaljske kugle koji se nalazi na Antarktiku i o kojem šefovi velikih sila ne znaju ništa.

Svečani trenutak ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije uveličat će veliki vatromet uz zvuke Beethovenove Ode radosti točno u ponoć.

Ulaznice po cijeni od 150, 120 i 100 kuna mogu se kupiti na prodajnim mjestima Festivala Opatija te od 20 sati na blagajnama Ljetne pozornice.

predstava_eu

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!