Predstavlja se ‘Slovnik kastafskega govora’ autorice Cvjetane Miletić koji sadrži gotovo 11 tisuća riječi

Knjiga sadrži 720 stranica sa oko 10.800  leksikografski obrađenih riječi kastavske skupine govora.

Kastav – Predstavljanje knjige Slovnik kastafskega govora autorice Cvjetane Miletić održat će se u Vijećnici Grada Kastva, u petak 8. studenoga u 18 sati. Nakladnik je Udruga Čakavski senjali iz Kastva. O knjizi će govoriti Dragica Stanić, predsjednica Udruge Čakavski senjali, dr.sc. Ivana Eterović, urednica, dr.sc. Sanja Zupčić, recenzentica, Cvjetana Miletić, autorica. U programu sudjeluju sopilaši Anton i Marin Bilić iz Novog Vinodolskog, Mići čakavčići iz OŠ „Milan Brozović“ Kastav, Vlasta Sušanj Kapićeva i Rajka Jurdana Šepić.

Cvjetana Miletić

Rječnik kastavskoga govora referentno je djelo koje će koristiti ne samo visokoprofilirani stručnjaci na specijaliziranim studijima (filologija, lingvistika i sl.) već će takva referentna građa svakako naći svoje mjesto u svakoj narodnoj knjižnici (barem onima čakavskoga govornog arela), biti nezaobilazan studentski priručnik, nastavni materijal na svim razinama obrazovanja interesantan i brojnim školama te svakako izuzetno zahvalna građa koju će ne samo svaki Kastavac već i govornik sjeverozapadnih čakavskih govora – i to posebno onih liburnijskih – htjeti imati na svojoj polici.

Izravan je doprinos toga djela zabilježeno leksičko blago, a neizravan osiguravanje obimna i dragocjena korpusa za raznovrsna jezična istraživanja na svim jezičnim razinama, i to posebno akcentuacije (naglašena je svaka natuknica i svako oprimjerenje). Rječnik je upućen na dvije neovisne recenzije vrsnih i uglednih stručnjaka u području čakavske dijalektologije i leksikografije, koji su svojim primjedbama i komentarima znatno pridonijeli u poboljšanju primljenoga materijala.

Knjiga sadrži 720 stranica sa oko 10.800  leksikografski obrađenih riječi kastavske skupine govora.

Objavljivanje knjige financijski su potpomogli Grad Kastav, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, TD Rijeka 2020 EPK, Grad Opatija, Općina Viškovo, Općina Matulji, Cedar d.o.o. Kastav, Erste & Steiermärkische bank d.d. Rijeka, Domeni d.o.o. Matulji, Montelektro d.o.o. Kastav, Ris d.o.o. Kastav, Jadran informatika d.o.o. Rijeka, Vitabel d.o.o. Opatija, Modern line d.o.o. Klana, Soboslikarski obrt „Branko Jušić“ Kastav, Autolakirerski obrt „Karoserija Jurčić“ Kastav, Josip Mladenić (Singapur).

error: Content is protected !!