Predstavljamo ovogodišnje nagrađene darivatelje krvi GDCK Opatija – Marijan Idžaković i Gojko Korić

Predstavljamo ovogodišnje nagrađene darivatelje krvi GDCK Opatija – Marijan Idžaković i Gojko Korić

Gojko Korić i Marijan Idžaković

Kako bi zahvalili dobrovoljnim darivateljima krvi na humanosti i plemenitosti, ali i podigli svijest sugrađana o kulturi darivanja, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija u suradnji s portalom PodUckun.net donosi priče nekih od nagrađenih višestrukih darivatelja krvi. Prvi je na redu bio voditelj Aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Opatija prof.dr.sc. Roberto Žigulić, nakon njega smo predstavili Katarinu Bajraj i Davora Vrha, a danas su svoja iskustva s nama podijelili Marijan Idžaković i Gojko Korić.

Gradsko društvo Crvenog križa Opatija organizira svake godine prigodnu svečanost na kojoj dodjeljuje priznanja višestrukim darivateljima, no ove godine zbog epidemiološke situacije i prema preporukama opatijskog Stožera civilne zaštite to nisu mogli učiniti, pa su zahvalnice i prigodne poklone donatora ovogodišnjim jubilarcima – višestrukim darivateljima krvi uručili svakome posebno. Na području Liburnije priznanja je primilo 15 dobrovoljnih darivatelja , to su Marijan Idžaković, Srećko Puhar, Adriano Staraj, Damir Sergo, Franjo Korić, Davor Vrh  (Brončani znak i Zahvalnica za 50 darivanja krvi), Gojko Korić (Srebrni znak i Zahvalnica za 75 darivanja krvi), Milan Milolaža (Zlatni znak i Zahvalnica za 100 darivanja), Roberto Žigulić (Zahvalnica za izvanredan uspjeh s plaketom za 125 darivanja krvi) te Čamil Bajraj, Katarina Bajraj, Valdo Čekada, Edin Čekada, Nebojša Tomaš i Saša Tomaš (Obiteljska zahvalnica za dobrovoljno darivanje krvi).

Marijan Idžaković – Brončani znak i Zahvalnica za 50 darivanja krvi

Marijan Idžaković dobio je Brončani znak i Zahvalnicu za 50 darivanja krvi. Ponosan je što je darivatelj te se redovito odaziva na akcije, kao i na pozive kada nedostaje krvi.

– Službeno sam krv darivao 53 puta, iako sam darivao i puno više, no neka davanja mi nažalost nisu zabilježena. Naime, kada sam služio bivšu JNA u Ljubljani, tamo sam darivao krv, no nikada nisam uspio doći do tih podataka. U JNA sam i prvi put darivao krv. Tada su mladi vojnici rado darivali krv, a zauzvrat bi dobili slobodne dane, tj. mogli ići kući. I moji roditelji su bili dobrovoljni darivatelji krvi, tako da sam ja nastavio obiteljsku tradiciju. Kada sam u Opatiji radio u prometnoj policiji, vidio sam puno ozlijeđenih i shvatio koliko je važno darivati krv te koliko ona može pomoći unesrećenima i bolesnima. Uvijek se odazivam na akcije, kao i na pozive kada nedostaje krvi. Kažu da svaka doza darivane krvi može spasiti do tri života, a to dovoljno govori koliko je darivanje plemeniti i humani čin. Krv ću darivati dokle god budem mogao, nije me niti korona spriječila u tome.

Gojko Korić – Srebrni znak i Zahvalnica za 75 darivanja krvi

Gojko Korić krv daruje od mladosti i dobio je Srebrni znak i Zahvalnicu za 75 darivanja krvi. Voli pomagati i to mu puno znači, a ponosan je i na dobivenu Zahvalnicu.

– Ne sjećam se točno kada sam prvi put darivao krv, bio sam mlad i puno nas je odlazilo na akcije darivanja. Imao sam pauzu kada sam bio na ratištu za vrijeme Domovinskog rata, a čim sam se vratio, nastavio sam darivati krv. Puno mi to znači, znam koliko je to važno za bolesne, a možda će i meni jednog dana trebati nečija krv. Privilegija je što mogu darivati krv i možda nekome spasiti život i zbog toga sam ponosan. Mladi se danas nažalost manje odazivaju, možda misle da je to neugodno, ili je tu strah. Sjećam se da smo mi nekada cijelo društvo išli na akcije darivanja i bilo nam je odlično. Sada nekoliko mjeseci nisam mogao pristupiti darivanju jer sam bi operiran, no ubrzo ću opet smjeti i jedva čekam!

Predstavljamo ovogodišnje nagrađene darivatelje krvi GDCK Opatija – Katarina Bajraj i Davor Vrh

error: Content is protected !!