Predstavljamo UP Candle Design: Brend dizajnerskih ekoloških skulpturalnih svijeća od prirodnog sojinog i repičinog voska

Stvaranjem nečeg opipljivog uz istovremeno “poliranje” vještina potrebnih da bi se finalni produkt utjelovio, poznavanjem prirode materijala koji obrađujemo nadilazimo vlastite granice i pronalazimo centar, smisao i bolju verziju sebe, zaključuje Margarita Puratić iz UP Candle Designa.

Kastav – UP Candle Design je brend dizajnerskih ekoloških skulpturalnih svijeća od prirodnog sojinog i repičinog voska proizvedenih specifičnom kombinacijom modernih tehnologija i tradicionalnih tehnika iza kojeg stoji kreativni bračni par – Margarita i Juriša Puratić.

– Ideja je nastala u periodu kada smo postali roditelji koji ćemo pamtiti kao jedan od najljepših, ali i najtežih s obzirom na to da je u isto vrijeme Juriša ostao bez posla. Strah od nesigurnosti pretočili smo u kreativnost. Polako se počela formirati ideja o pokretanju vlastitog posla koji bi integrirao segmente u kojima smo oboje uživali i kroz koje smo se mogli prepustiti stvaralaštvu – 3D tehnologiju, dizajn i modeliranje. Volimo svijeće i njihovu simboliku – one su integralni dio ljudske civilizacije i svijesti koje vežemo uz razne duhovne i kulturalne rituale. Utjelovljuju toplinu, duhovnost te pozivaju na refleksiju i relaksaciju, istaknula je Margarita Puratić.

Kako ističe, mekoća i suptilnost voska pokazala se idealnom za stvaranje apstraktnih skulpturalnim formi objedinjenih u estetskom, ali ujedno i funkcionalnom proizvodu.

– Trenutna kolekcija se sastoji od 10 modela koji se mogu vidjeti na našem web-shopu, ali u pripremi imamo i nove kroz koje se igramo s nekim drugačijim oblicima i konceptima. Skulpturalne forme pružaju interesantnu igru svjetla i sjene kad je svijeća zapaljena dok istovremeno mogu služiti kao samostalni apstraktni komad dekora ii bez da ih se zapali. Roditeljstvo nas je ponukalo da re-evaluiramo vrijednosti i način života iz čega je proizašla ideja o stvaranju ekološkog proizvoda koji osim funkcionalne posjeduje estetsku i meditativnu dimenziju. Proizvod koji pruža korisniku/kupcu mogućnost sudjelovanja u pozitivnoj promjeni kroz kupovinu lokalnih, ručno proizvedenih proizvoda, dodala je Margarita.

Prirodni vosak sporije gori i zdraviji je u odnosu na parafinski dok uporabom prirodnih, pamučnih fitilja se smanjuje crni dim pri gorenju, a time i potencijalno negativan utjecaj na okoliš.

– Priroda je naša vječna inspiracija pa tako i naši modeli manifestiraju organske, ali i geometrijske apstraktne oblike u kojima pored postojeće, promatrač nalazi vlastitu, sebi svojstvenu interpretaciju. Živimo u prekrasnom Kastvu omeđeni šumom s jedne i pogledom na Kvarner s druge strane. U takvom okruženju teško je ostati ravnodušan i ne razviti duboko poštovanje prema velebnosti i veličanstvenosti prirodnog organizma i ekosistema kojeg smo i sami dio. Kroz simboliku forme, proizvodne materijale i način proizvodnje nadamo se promicati održivost, ekologiju, svjesnost i uključivost. Konzumeristička kultura je sveprisutna i ponekad se čini da su pokušaji promjene borba s vjetrenjačama. Masovna proizvodnja usprkos svojim benefitima (niže cijene i dostupnost robe /proizvoda) dugoročno nije održiva ponajviše zbog svog direktnog devastirajućeg utjecaja na okoliš i posredno na nas. Nekontrolirani kapitalizam ima za posljedicu opću devalvaciju pa smo tako i mi, potrošači koji integriramo tu robu masovne proizvodnje u svoj život, ostali prazni sudjelujući u toj destruktivnoj petlji. Za izlazak iz začaranog kruga potrebna je promjena paradigme. Trenutno se u svijesti suvremenog potrošača, ali i proizvođača događa pomak – ljudi su educirani, osvješteniji i žele biti dio pozitivne promjene. Znanstveni i tehnološki napredak omogućio je malim proizvođačima, rukotvorcima i kreativcima da se probiju na tržište zajedno sa “velikim” igračima. Danas više nego ikada kupac ima izbor i mogućnost svojim odlukama utjecati na strukturu industrije i tržišta, napomenula je Margarita te dodala da je većina svijeća na tržištu proizvedena u masovnoj proizvodnji od parafinskog voska ili raznih mješavina sa sintetičkim aditivima koje imaju negativan utjecaj na zdravlje.

– Naše svijeće lijevamo i obrađujemo ručno po narudžbi od prirodnih voskova soje i repice koji sporije gore, biorazgradivi su i ne otpuštaju štetne spojeve. U svijećama koristimo 100 % pamučne fitilje kojima se smanjuje crni dim pri gorenju a time i utjecaj na okoliš. Proces izrade odvija se u nekoliko faza: dizajniranje, prototipiranje, izrada kalupa, lijevanje svijeća/voska i završna obrada. Modele dizajniramo u software-u za 3d modeliranje koje je potrebno optimizirati za 3D printanje. Nakon što je 3D printer isprintao model, isti je potrebno obraditi kao i dizajnirati kućišta za lijevanje silikonskih kalupa po pripremljenom prototipu. Dobiveni silikonski kalup se čisti i priprema za lijevanje voska na točno određenoj temperaturi. Uporaba prirodnog voska implicira dobro poznavanje i specifični “know-how” proizvodnog materijala koji je nestabilniji od sintetičkih vrsta. Kalupi se zatim stavljaju u dekompresijsku komoru kako bi se izbjeglo stvaranje raznih nepravilnosti na svijeći uzrokovanih fizikom lijevanja.Nakon cca. šest sati svijeća se oprezno vadi iz kalupa te završno obrađuje modelarskim i drugim specijaliziranim tradicionalnim alatima.Uživamo u kreativnom procesu. Stvaranjem nečeg opipljivog uz istovremeno “poliranje” vještina potrebnih da bi se finalni produkt utjelovio, poznavanjem prirode materijala koji obrađujemo nadilazimo vlastite granice i pronalazimo centar, smisao i bolju verziju sebe, zaključuje Margarita Puratić iz UP Candle Designa.

Dodatne informacije možete pronaći na Instagramu, Facebook stranici te službenom webu.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net