Predstavljanje knjige ‘Riječke i trsatske zavjetne medaljice’ sutra u Villi Antonio

Predstavljanje će se održati u četvrtak 4. travnja s početkom u 18 sati u auditoriju Ville Antonio (Villa Mandria) u ulici Vladimira Nazora 2.

Opatija – Ranije najavljeno predavanje autora Saše Paškvana otkazano je radi  bolesti nakon slanja poziva. Namjesto njegova predavanja u istom terminu Ogranak Matice hrvatske u Opatiji u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorje Rijeka i Filatelističko-numizmatičkim društvom Rijeka, organizira za članove i građanstvo javno predavanje i predstavljanje knjige ‘Riječke i trsatske zavjetne medaljice’.

Predstavljanje će se održati u četvrtak 4. travnja s početkom u 18 sati u auditoriju Ville Antonio (Villa Mandria) u ulici Vladimira Nazora 2.

— Knjigu će predstaviti tajnik Ogranka Matice hrvatske u Opatiji Želimir Cvitanić, prof. i Ivo Mileusnić kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te autor dr. sc. Julijan Dobrinić, prof. emeritus. Katalog je rezultat višegodišnjih istraživanja koja je autor proveo u Hrvatskoj i inozemstvu. Prikazuje do sada poznate i dostupne primjerke sakralnih medalja, medaljica i medaljona, izrađenih za potrebe vjernika koji su posjećivali trsatsko i riječko svetište. Iako je trsatsko svetište poznatije, zbog višestoljetnog štovanju Blažene Djevice Marije, medaljice su izrađivane i za riječko svetište zbog štovanja Riječkog čudotvornog raspela iz stolne crkve sv. Vida. U katalogu su medaljice prikazane slikama u boji, a opisi su dani na hrvatskom jeziku. Uz svaki kataloški broj dat je detaljan opis izgleda i natpisa, te ostali standardni podaci tipični za numizmatičku obradu takvih objekata. Osim uobičajenih popratnih tekstualnih dijelova, katalog ima četiri glavna dijela, prema četiri osnovne vrste tih medaljica, najavili su organizatori.

 

 

 

 

error: Content is protected !!