Predstavljanje knjige “Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri” ove srijede u Nakladi Val

Knjiga dr. Simper je pionirski rad na ovu temu u hrvatskoj historiografiji, nastala je na temelju njena doktorata iz 2012., koji je sada proširen i dopunjen novim saznanjima iz arhivske građe, novinskih tekstova i recentne literature

Rijeka – Najnovija knjiga dr. Sanje Simper „Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938. – 1943.)“, bit će predstavljena u riječkoj Knjižari Val u srijedu 20. ožujka  s početkom u 19 sati, Ivana Zajca 20/II. Pored autorice na predstavljanju knjige sudjeluje prof. dr.sc. Budislav Vukas s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Knjiga dr. Simper je pionirski rad na ovu temu u hrvatskoj historiografiji, nastala je na temelju njena doktorata iz 2012., koji je sada proširen i dopunjen novim saznanjima iz arhivske građe, novinskih tekstova i recentne literature. Posebni dodatak knjige čini poglavlje „Sramotni zakoni — protužidovski zakoni u Italiji i Njemačkoj”, u kojem autorica usporednom analizom fašističke i nacističke protužidovske zakonodavne prakse izvodi nepobitan zaključak o suodgovornosti fašističkog režima za masovno stradavanje Židova u ovom dijelu Hrvatske a na području tadašnje Italije.

Autorica donosi zanimljive i do sada nepoznate podatke o povijesti Židova u Rijeci i liburnijskoj Istri uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Vrijednost joj daje i činjenica da se u Hrvatskoj dosad najčešće pisalo o progonima na teritoriju bivše Nezavisne Države Hrvatske, a vrlo rijetko o progonima u Istri i Dalmaciji pod fašističkom Italijom, te na rubnom prostoru Kraljevine Italije, u Kvarnerskoj pokrajini, osobito tadašnjoj Rijeci i Opatiji.

error: Content is protected !!