Predstavljen film Habsburgovci i Opatija @ Villa Angiolina

habsburgovci_opatija_cover_sm…rad Vanje Vinkovića uskoro će dobiti i svoju njemačku verziju, a pokušat će se ”probiti” i na televizijskim ekranima…
…premijera filma u Villi Angiolini okupila je brojne ugledne osobe koji su gledalište ispunili do posljednjeg mjesta…

Opatija – Radnja filma gledateljima približava period razvoja Opatije kao elitnog turističkog odredišta Habsburške monarhije u drugoj polovici 19. stoljeća, s današnjim vremenom film povezuju ekskluzivne izjave Otta von Habsburga, počasnog građanina Opatije i nasljednika posljednjeg okrunjenog Austro-ugarskog cara Karla.
habsburgovci_opatija_cover
Uz verziju na hrvatskom jeziku, koja je večeras predstavljena, uskoro ćemo dovršiti i verziju filma na njemačkom jeziku, a namjeravamo ih ponuditi turističkim zajednicama te televizijskim kućama u zemlji i inozemstvu, kazao je scenarist i redatelj filma ”Habsburgovci i Opatija” Vanja Vinković na premijeri ovog dokumentarca održanog ovog petka navečer u Villi Angiolini.
Osim razgovora s Ottom, titularnim monarhom Mađarske i bivšim euro-parlamentarcem, preminulim prošle godine, ogromnu vrijednost filma predstavljaju autentične povijesne snimke Opatije snimljene kamerom braće Lumiere početkom 20. stoljeća, kao i brojni detalji koji stavljaju Opatiju u srce geopolitičke situacije na prijelazu stoljeća (sastanci okrunjenih glava, ali i spletke terorističkih organizacija), ali i – jednako zanimljive – pikanterije iz života Habsburških vladara i njihovih nasljednika.
Primjerice, iako se službeno smatra da kraljica Elizabeta nikad nije posjetila Opatiju, dokumentarni film Vanje Vinkovića navodi kako je popularna Sissi ipak Opatiju posjećivala tajno, provodivši vrijeme u društvu svoga ljubavnika, mađarskog grofa Gyule Andrássyju, koji je često boravio u Voloskom. Možda istovremeno, njezin suprug, dugogodišnji car Franjo Josip, u ljepoti opatijskih parkova i perivoja uživao je u društvu svoje ljubavnice, glumice Katharine Schratt.
Ljepotama Opatije, ali i opatijskih i riječkih (oženjenih) dama, nije odolio niti njihov sin, prestolonasljednik Rudolf, koji je život nesretno skončao u društvu jedne od svojih ljubavnica u dvorcu Mayerling, a ”biser jadranskog mora” voljeli su i meksički car Ferdinand Maksimilijan, ali i Otto von Habsburg, koji je Opatiju ponovo otkrio u svojim zrelim godinama, nakon što je u njoj vrijeme provodio kao dijete…
hasburg_kolaz_2012
Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net