Predstavljen informativni pano Ne ponovilo se – Vele Mune 5. 5. 1944. @ Vele Mune

mune_spomen_ploca (3)

Zahvaljujući prijedlogu sadašnje ravnateljice muzeja Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci, dr. sc. Tee Perinčić, u budući postav muzeja u Lipi bit će uključen arhivski materijal koji je objavljen u brošuri ‘‘Ne ponovilo se…’‘.

Mune – Zanimljivi dvojezični pano ‘‘Ne ponovilo se… Vele Mune 5. 5. 1944’‘ postavljen je nedavno u centru Velih Muna, u sklopu ovogodišnjih aktivnosti projekta ‘‘Ne ponovilo se’‘ koji drugu godinu zaredom zajednički provode udruge ‘‘Mladi Mune’‘ i ‘‘Žejane’‘.

Kako je prigodom otkrivanja naglasila predsjednica udruge ‘‘Mladi Mune’‘ Martina Juračić, postavljeni info-pano rezultat je nastavka suradnje dviju udruga, te se uskoro planira postavljanje slične ploče i u Malim Munama kako bi se na primjeren način obilježila 70. obljetnica stradavanja ovih sela.

mune_spomen_ploca (2)

Voditelj projekta i predsjednik udruge ‘‘Žejane’‘ Robert Doričić, u svojem je obraćanju napomenuo kako sa zadovoljstvom može konstatirati da se dogodilo ono čemu se nadao kada su prošle godine u munskoj školi predstavljali brošuru povodom stradavanja triju sela. Naime, tom je prigodom Doričić izrazio nadu da će aktivnosti ovih dviju udruga biti prepoznate i dovesti do toga da u budućem postavu muzeja u Lipi budu uključene informacije i o stradavanju sela Vele Mune, Male Mune i Žejane.

Upravo se to dogodilo, pa će zahvaljujući prijedlogu sadašnje ravnateljice muzeja Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci, dr. sc. Tee Perinčić, u budući postav muzeja u Lipi biti uključen arhivski materijal koji je objavljen u brošuri ‘‘Ne ponovilo se…’‘.

Postavljanje i pripremu panoa financijsku su potpomogli Mjesni odbor Mune, Općina Matulji i Primorsko-goranska županija, a Doričić je istaknuo kako posebnu zahvalnost zavrjeđuju kazivači koji su podijelili svoja sjećanja na ove tragične događaje, a jednome od njih – Josipu Juračiću – pripala je čast da otkrije informativni pano.

mune_spomen_ploca (1)

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!