Predstavljen paket mjera: Veće plaće za tete, besplatan vrtić za drugo dijete i udžbenici za sve školarce @ Opatija

Dječji vrtić Opatija

Uz ove mjere, Gradskom vijeću bit će upućen i prijedlog odluke kojom bi se za svako novorođeno dijete roditeljima isplaćivala naknada od 10 tisuća kuna.

Opatija – Niz mjera iz područja predškolskog i školskog odgoja predstavljen je danas na tiskovnoj konferenciji u Gradu Opatiji, a u sklopu ovog „paketa“ konačno će se riješiti i pitanje plaća djelatnika Dječjeg vrtića koje su još prilikom rasprave o ovogodišnjem proračunu krajem protekle godine otvorili vijećnici Akcije mladih.

Kako je istaknuto, Gradskom vijeću uputit će se na usvajanje odluka po kojoj se djelatnicima vrtića i knjižnici osnovica plaće povisuje za 5 posto, s primjenom i novih koeficijenata za plaće koje je predložilo Upravno vijeće Gradu Opatiji kao osnivaču. Nakon usvajanja ove odluke slijedi potpisivanje novog Kolektivnog ugovora sa sindikatima za ove djelatnike, a očekuje se da bi novi uvjeti startali od kolovoza, očekuje se. Za to je potrebno do konca ove godine u gradskom budžetu osigurati oko 290.000 kuna, dok će u narednoj godini u proračunu trebati osigurati više, oko milijun kuna za novoformirane plaće djelatnika u vrtiću i knjižnici.

U narednoj pedagoškoj godini u vrtić bi trebala biti upisana sva djeca koja zadovoljavaju propisane kriterije, njih ukupno oko 420, a Grad Opatija će za to osigurati dodatne kapacitete – prostorne i kadrovske, istaknuto je na konferenciji na kojoj su predstavnici gradske uprave istaknuli kako Opatija nastavlja podržavati upis djece u vrtiće i u susjednim jedinicama lokalne samouprave, kao i sufinancirati angažman dadilja.

Pritom će roditelji, sukladno odluci koja će se naći na idućoj sjednici Gradskog vijeća, plaćati smještaj samo za prvo dijete, dok će za drugo i svako sljedeće biti besplatan. Uvodi se i novi model participacije u plaćanju smještaja djece u ljetnim mjesecima ili za period kada dijete dulje vrijeme izostaje iz vrtića, čiji će se detalji definirati posebnom odlukom, a Upravno vijeće Dječjeg vrtića Opatija dobilo je i nalog da uskladi radno vrijeme vrtića s potrebama njihovih roditelja.

Gradska uprava uputit će Vijeću i prijedlog odluke prema kojoj će Grad Opatija roditeljima za svako novorođeno dijete dati po 10 tisuća kuna, a od školske godine 2017./18. učenicima osnovne škole, neovisno o imovinskom cenzusu, imat će besplatne komplete udžbenika.

– Bitna je informacija za roditelje osnovnoškolaca, tj. preporuka da prije početka ove školske godine samostalno kupe komplete udžbenika, a onda će im Grad Opatija refundirati iznos. Razlog za taj prijelazni modus do pune primjene mjere jest taj što je sada prekratak rok za provedbu ove mjere od njezina usvajanja do realizacije, budući da Grad za nabavku svih kompleta udžbenika mora raspisati postupak javne nabave. Zato će situacija za ovu školsku godinu biti „premošćena“ spomenutim modelom – refundacijom iznosa koji su platili za kupnju kompleta udžbenika roditeljima. Grad Opatija u proračunu će osigurati još 500 tisuća kuna za nabavku udžbenika za sve učenike osnovne škole, a uz trenutačno predviđenih 250 tisuća kuna, ukupan trošak ove mjere iznosit će oko 750 tisuća kuna.

Na konferenciji za medije, na kojoj su sudjelovale i ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić te predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Opatija Sanja Mišović Kalanj i voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti Grada Opatije Zlata Torbarina, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić predstavio je i svoje nove zamjenike. Kako je istaknuto na stranicama Grada Opatije, Vera Šantić profesionalno će biti angažirana u Gradu Opatiji te preuzeti dominantno zaduženja iz resora komunalnog sektora, dok će Emil Priskić volonterski obnašati funkciju zamjenika te preuzeti zaduženja iz područja suradnje s fondovima EU.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!