Predstavljen program 6. Dana antifašizma koji počinju sutra @ Opatija

Arhiva

Arhiva

Manifestacija je kroz godine ”izbrusila“ i svoju formu, pa tako traje tri dana, uvijek u prvom tjednu ožujka, kreće u srijedu, kada je njezin prvi dan, prepoznatljiv i kao dan filma, zatim drugi dan manifestacije posvećen je mladima, a treći je dan rezerviran za tribinu, debatu ili okrugli stol….

Opatija – Program ovogodišnjih Dana antifašizma, manifestacije što se već šestu godinu zaredom održava u Opatiji, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije (UABA) i Gimnazije ”Eugen Kumičić“, najavljen je jučer u uredu gradonačelnika.

Predsjednik UABA Opatija Oleg Mandić ukratko je predstavio program ovogodišnjih Dana antifašizma, koji se u Opatiji održavaju od 4. do 6. ožujka.

Ukratko, podsjetio je na neke teme koje su se ranijih godina obrađivale kroz ovu trodnevnu manifestaciju, teme poput građanske hrabrosti, zatim one koja govori o demokraciji protiv nasilja, tema koja je obrađivala ekstremnu desnicu, potom i govor mržnje, zatim traume ratnog nasilja, kao i silovanje kao ratni zločin… Ove godine Dani antifašizma odvijaju se i pod egidom ”Djeca – žrtve rata“.

Manifestacija je kroz godine ”izbrusila“ i svoju formu, pa tako traje tri dana, uvijek u prvom tjednu ožujka, kreće u srijedu, kada je njezin prvi dan, prepoznatljiv i kao dan filma, zatim drugi dan manifestacije posvećen je mladima, a treći je dan rezerviran za tribinu, debatu ili okrugli stol….Ove godine, prvog dana bit će prikazan (17 do 20 sati) dokumentarni film na temu djece u holokaustu ”Posljednji let Petra Ginza“ a gosti večeri su Branko Lustig i Igor Bajok.

Drugoga dana, 5. ožujka odvijat će se zbivanja pod egidom ”Lipa pamti…“ koja uključuju predavanje na temu Ive Mileusnića, prof. u Vili Antonio, te kasnije i posjet Lipi, mjestu čiji su stanovnici teško stradali pred kraj II. Svjetskog rata.

Trećeg dana održat će se u Vili Antonio tribina na temu ”Djeca – žrtve rata“ u kojoj će sudjelovati Merisa Karović Babić (umjesto u tiskanom letku programa najavljenog Smaila Čekića), ispred tima istraživača sarajevskih institucija koji se bavio proučavanjem zločina počinjenih nad djecom u vrijeme opsade Sarajeva 1993. godine, zatim psihologinja Dubravka Kocijan Hercigonja, koja je u svojoj praksi radila upravo s djecom, žrtvama rata iz devedesetih, ali će na tribini o svojim dječjim traumatičnim iskustvima govoriti i Oleg Mandić, koji je kao dijete bio u konclogoru Auschwitz, te Marijan Gubina, koji je bio u zatočeništvu kao dijete u vrijeme Domovinskog rata. Moderator tribine je Neven Šantić.

Ravnateljica Gimnazije ”Eugen Kumičić“ koja je jedan od suorganizatora ”Dana antifašizma“ u Opatiji Ivanka Škarić naglasila je da učenici s velikim interesom očekuju prvi dan manifestacije i projekciju dokumentarnog filma posvećenog Petru Ginzu, dječaku koji je i sam stradao u logoru u vrijeme Drugog svjetskog rata, a koji je napravljen kada su se otkrili njegovi crteži, pa preko i njih i njegova literarna ostavština koju je stvarao kao dječak, prije uzništva u logoru. Posebno današnje srednjoškolce zanima kako se do tih radova došlo. Ujedno, ravnateljica Gimnazije zahvalila je na konferenciji za medije Gradu Opatiji što financijski pomaže realizaciju ovog dijela programa, na koji mogu doći učenici svih škola.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!