Predstavljen program 9. Jazz Ex Tempore @ Opatija

jazz_ex_tempore_2013

Vrhunac ove manifestacije bit će zajednički koncert svih sudionika, u utorak, 5. studenog u 21 sat u Zlatnoj dvorani hotela Imperial, uz cijenu ulaznice od 70 kuna.

Opatija – Zawinul Legacy Band, grupa sastavljena od glazbenika koji su surađivali s ocem fusion jazza Joe Zawinulom u grupama ”The Weather Report” i ”Zawinul Syndicate” bit će gosti ovogodišnjeg multikulturalnog projekta Jazz Ex Tempore koji se održava od 3. do 5. studenog u Opatiji.

Elvis Stanić

Elvis Stanić

Na tiskovnoj konferenciji na Ljetnoj pozornici predstavljen je jučer program ovog projekta koji se ove godine razlikuje od dosadašnjeg obrasca rada koji se temeljio na okupljanju glazbenika iz različitih zemalja, različitih glazbenih stilova i biografija, koji bi se u Opatiji prvi puta našli na istom mjestu i prvi puta zasvirali zajedno. Ovog puta gostuje jedan cjeloviti sastav, čiji su članovi Scott Kinsey, Mike Baker, Bobby Thomas Jr., Hadrien Feraud i Katiss Buckingham ujedinjeni činjenicom da su dijelili pozornicu sa Zawinulom, glazbenim vizionarom koji je spojio jazz i etno glazbu u novu i uzbudljivu formu. No, kako bi se ipak zadržao koncept ”spoja na slijepo” koji je Jazz Ex Tempore pratio u proteklih osam izdanja, bendu će se pridružiti i opatijska pjevačica Alba Nacinovich te gitarist Elvis Stanić, ujedno i umjetnički direktor ovog događanja.

– Počinjemo vježbati u nedjelju ujutro. Tad ćemo se prvi puta upoznati, i odmah ćemo im pokazati naše note. Na završnom koncertu izvodit ćemo njihove skladbe u koje ćemo se Alba i ja uklopiti, ali će i Zawinul Legacy Band s nama odsvirati autorske obrade hrvatskih tradicionalnih pjesama, objasnio je Stanić, koji je istaknuo i ulogu Rajne Miloš u ovom projektu. Naime, iako se Festival Opatija ne ”pojavljuje” kao su-organizator JET-a, njegova ravnateljica Miloš bila je prva koja je 2005. godine stupila u kontakt sa Zawinulom i spojila ga sa Stanićem, otvorivši tako suradnju koja je rezultirala impresivnim koncertom Zawinul Syndicata na Ljetnoj pozornici te godine.

9_jazz_ex_tempore_2013_banner_1

Ljubitelji jazza koji nisu imali prilike prisustvovati tom koncertu, s naslijeđem Joe Zawinula moći će se upoznati putem ”jazz-talk” radionica koje će se održati u nedjelju i ponedjeljak, 3. i 4. studenog u Vili Antonio od 20 sati.

– I ove godine će gostujući glazbenici održati otvorene radionice posvećene životu i djelu Joea Zawinula, vlastitom glazbenom putu i osobnim iskustvima. Ovaj put neće svaki glazbenik imati posebnu večer, nego će svi zajedno tijekom dvije večeri biti na raspolaganju publici za njihova pitanja, kazao je Stanić, naglasivši da se ulaz na radionice ne naplaćuje.

Vrhunac ove manifestacije bit će zajednički koncert svih sudionika, u utorak, 5. studenog u 21 sat u Zlatnoj dvorani hotela Imperial, uz cijenu ulaznice od 70 kuna.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!