Predstavljen program LEADER @ Opatija

liburnija_kastav_sm1…glavna novost je osnivanje lokalnih akcijskih grupa, kao posrednika između stanovništva i fondova…
…još uvijek je u tijeku natječaj za sredstva IPARD-a iz grupe 302, o čemu možete pročitati u nastavku….

Opatija – Djelatnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja predstavili su jučer u opatijskoj gradskoj vijećnici program LEADER, kao dio IPARD fonda Europske unije, predstavnicima lokalne samouprave s područja čitave Liburnije te zainteresiranim gospodarstvenicima iz ovih gradova i općina (Kastav, Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga). Jedna od najvažnijih novosti jest i mogućnost osnivanja lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) koje bi djelovale kao posrednici između korisnika programa pretpristupnih fondova i samih fondova.
– U LAG bi se ujedinili svi subjekti koji djeluju na nekom području, neovisno dolaze li iz javnog, privatnog ili civilnog sektora, s time da bi javni sektor trebao imati manje od 50 posto odlučivačkih prava. LAG bi se formirao kao udruga, koja bi sastavila lokalni akcijski plan vezan uz razvoj ruralnog turizma, odnosno “popis želja” za razvoj ovih turističkih potencijala. Kroz program IPARD provele bi se tri podfaze kod osnivanja LAG-a. U prvoj fazi bila bi organizirana savjetodavna pomoć, u drugoj bi se sufinancirao rad LAG-a, odnosno troškovi zaposlenika, režija, radionica i studijskih putovanja, a u trećoj bi se ostvarila suradnja na projektima, kazao je Ivan Ciprijan iz MPRRR-a.
Lokalne akcijske grupe svoju glavnu ulogu ispunit će edukacijom i savjetovanjem krajnjih korisnika, odnosno lokalnog stanovništva i poduzetnika, ali i podrškom njihovih projekata prilikom aplikacije za pretpristupna sredstva. Trenutno traje natječaj za mjeru 302 IPARD programa, koji se zatvara 31. ožujka, a u sklopu ove mjere ”dijele” se sredstva za razvoj ruralnog turizma (gradnju apartmana, opremanje soba…), tradicijskih obrta, slatkovodnog ribarstva, prerađivačkih pogona na farmama, izgradnju obnovljivih izvora energije i slične projekte.
Dodatne informacije može se potražiti u Upravi za ruralni razvoj, putem e-mail adrese ipard@mps.hr.
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!