VIDEO: Predstavljena nova koncepcija rada HMT @ Villa Angiolina

Prva ”premijera” ovog koncepta bit će u utorak, 13. studenog od 19 sati, i to ”trostrukim” događanjem – otvaranjem izložbi u Villi Angiolini i Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Opatija – Suvremeni muzej kojem je u fokusu čovjek, odnosno iskustva i mišljenja posjetitelja, koji u interakciji s postavom čine vlastitu priču – tako bi se nekako mogla opisati nova koncepcija Hrvatskog muzeja turizma predstavljena jučer u Villi Angiolini.

– Ova nova koncepcija sastavljena je od više segmenata, a podrazumijeva uključivanje građana koji mogu reći što misle i podijeliti svoje osobne priče i iskustva. Nećemo nuditi završenu priču i definitivne odgovore na pitanja kako je nešto bilo ranije, a kako je danas, nego stvoriti “pozornicu” za različite glasove koji trebaju dati svoj sud o svome vremenu, kazala je ravnateljica Katarina Mažuran Jurešić.

U utorak, 13. studenog u 19 sati, ta će ideja dobiti i svoju realizaciju, kroz niz događanja u Villi Angiolini i paviljonu Juraj Šporer, a koja će se ”vrtiti” oko putničkog inventara, odnosno predmeta koji su obilježavali turističku prtljagu kroz godine razvoja turizma, od njegovih ranih početaka do danas.

– U drugom muzejskom prostoru postavit ćemo suvremene izložbe kroz koje će gosti umjetnici predstavljati svoje viđenje turizma, a prvi će nam se predstaviti multimedijalni umjetnik Stanislav Habjan, a istog dana – u utorak, 13. studenog – otvorit ćemo i izložbu fotografija Borisa Cvjetanovića u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, dodala je Mažuran Jurešić.

Sama izložba u centralnom dijelu muzeja, nazvana ”Pun kufer svega”, osmišljena je kao multimedijalno događanje koje će uz ”statičke” eksponate imati i interaktivnu igricu za djecu te dvije video-priče kroz koje će svoje ideje o putovanju i tome što se sve na put valja ponijeti dati jedan bračni par u devetom desetljeću života koji je proputovao ”pola svijeta” u starom kombiju, te klinci iz Dječjeg vrtića Opatija. No, i sami eksponati bit će veoma zanimljivi, kao – primjerice – putna glačala koja su predstavljena na konferenciji za novinare.

– U ranom razdoblju turizma putovanja su trajala jako dugo, pa je to odražavao i inventar putnika – nosili su se grandiozni kovčezi u kojima su se spremale haljine i frakovi kako bi u pristojnom stanju stigli na odredište, a usto i putna glačala koja bi ih mogla dovesti u red. U tim je prtljagama bilo doista svega, čak i vrčina, a u neseserima se nosilo i malo opijuma za smirenje živaca iscrpljenih putovanjem, kazala je kustosica Mirjana Kos Nalis. Maša Seršić dodala je kako u međurazdoblju razvoja turizma prvi puta pojavljuje turizam u današnjem obliku – ”kao rekreativni ljetni odmor te kraći izleti tijekom vikenda, a te promjene odražava i putnički inventar u kojem svoje mjesto nalaze rekviziti poput sunčanih naočala ili madraca za napuhavanje”.

– Demokratizacija turističkih putovanja koja se pojavljuje u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata znatno je potaknuta odlukom o obveznom godišnjem odmoru, a putnički inventar iz ovog, ali i ostalih razdoblja, zorno svjedoči o društvenim promjenama u zemlji, kazala je kustosica Nataša Babić. A među eksponatima Hrvatskog muzeja turizma možda se uskoro nađu i predmeti s vaših putovanja, jer je pokrenut projekt ”Svi smo mi putnici” s ciljem prikupljanja čim više osobnih materijala koji svjedoče o povijesti turizma.

– Svatko od nas ima kod kuće neki predmet vezan uz putovanja – putne karte, razglednice, fotoaparate, sunčane naočale – koji često prikupljaju prašinu u podrumima i na tavanima, a mi ćemo im pružiti priliku da budu izloženi u muzeju i katalogizirani u našoj digitalnoj zbirci koja će se naći na internetu. Zainteresirani smo i za priče vezane uz te predmete, koji očito nose neki osobni pečat jer se od njih dosad nismo rastajali. Predmete se može donirati ispunjavanjem obrasca na našim internetskim stranicama, ali i osobnim dolaskom u muzej, odnosno kontaktom putem telefona, e-maila i facebooka, kazao je dokumentarist Marin Pintur.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net