Predstavljena platforma ‘Zaspal Pave’: Digitalizacijom narodnih pjesama spašava naše tradicijsko blago od zaborava

Platforma „Zaspal Pave“  nastala je u sklopu rada studenata na Odsjeku za kulturalne studije pod mentorstvom profesora Diane Grgurić i Benedikta Peraka te suradnje Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i Laboratorija za istraživanje kulturne složenosti pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Rijeka – U sjedištu Primorsko-goranske županije pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč Konestra, profesor Benedikt Perak te ravnatelj Ustanove I. M. Ronjgov Darko Čargonja sa suradnicom Doris Brusić predstavili su Multimedijsku platformu „Zaspal Pave“.

Zbirka Zaspal Pave okuplja narodne pjesme Istre i Hrvatskog primorja koje je sakupio i notno zabilježio Ivan Matetić Ronjgov. U zbirci se nalazi 500-njak napjeva iz područja Istre, Hrvatskog primorja, otoka Krka, Cresa i Suska. Odnedavno je opremljena u suvremenom ruhu na istoimenoj multimedijalnoj platformi.

Pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić istaknula je važnost prilagođavanja suvremenim trendovima u svijetu rekavši da je potrebno razmišljati na jedan novi način i primjenjivati nove tehnologije. „Posebno nas veseli kad u tim područjima uspjehe postižu i naše ustanove, kao što je i Ustanova Ivan Matetić Ronjgov. Ovaj projektom predstavlja jednu lijepu i nadasve novu eru modernizacije i digitalizacije arhivske građe koju Ustanova ima“, rekla je Šišić zahvalivši se svima uključenim u projekt, a posebno mladim studentima koji će tijekom studiranja doprinijeti očuvanju naše kulture i tradicije.

Platforma „Zaspal Pave“  nastala je u sklopu rada studenata na Odsjeku za kulturalne studije pod mentorstvom profesora Diane Grgurić i Benedikta Peraka te suradnje Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i Laboratorija za istraživanje kulturne složenosti pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč Konestra pohvalila je suradnju Ustanove i Fakulteta istaknuvši kako ovom suradnjom studenti uključeni u projekt mogu vidjeti svrhu struke. „Mislim da je digitalizacije jedan od najbitnijih poslova koji moramo početi odrađivati kako bi mlađima kulturnu baštinu učinili dostupnom“, rekla je dekanica.

Ravnatelj Ustanove I. M. Ronjgov Darko Čargonja zahvalio se svima uključenim u projekt Digitalizacija i oživljavanje kulturne baštine Istre i Primorja Multimedijska platforma „Zaspal Pave“. „Ovaj projekt nam predstavlja bazu koja će se i dalje nadograđivati, ali isto tako nam predstavlja i podlogu za prijavu na EU projekt „Kultura i umjetnost za mlade“, rekao je Čargonja. Sam projekt i cijelu bazu predstavio je profesor Benedikt Perak koji je istaknuo kako je već u pripremi i nadogradnja baze.

Također je rekao kako je zbirka priključena najmlađoj ICARUS digitalnoj platformi – Topoteka pojasnivši da virtualni arhivi olakšavaju istraživanje, objavljivanje i snimanje povijesnih izvora i čine ih javno dostupnima. Na taj način i materijali Ustanove Ivan Matetić Ronjgov postaju dostupni široj javnosti i umreženi u povijesni kontekst lokalne zajednice kao što se može vidjeti na linku.

error: Content is protected !!