Predstavljena spektakularna monografija ‘Primorsko-goranska županija iz zraka’ @ Opatija

Jučerašnja promocija u Villa Angiolini @ Opatija

Jučerašnja promocija u Villa Angiolini @ Opatija

Kadrovi iz zraka od kojih zastaje dah ispisani su fotografskim rukopisom četvorice priznatih autora fotografije – Petra Fabijana, Nenada Reberšaka, Damira Škomrlja i Silvana Ježine – te spojeni u skladnu cjelinu tekstom koji potpisuje Edi Jurković, oslanjajući se na obljetnicu prvoga leta iznad Rijeke.

Opatija – Spektakularni prizori primorskih i goranskih krajeva, objavljeni u monografiji ”Primorsko-goranska županija iz zraka” oduševili su jučer na prvom službenom predstavljanju ovog monumentalnog djela ispunjenu Villu Angiolinu, u kojoj su se zbog ove prigode našli (grado)načelnici, županijski pročelnici, saborski zastupnici i čelnici kulturnih institucija.

pgz_iz_zraka_monografija

– Naša zeleno-plava priča se nalazi u ovoj knjizi, zanimljivom djelu koje pokazuje bogatstvo raznolikosti našeg kraja, koje se najbolje vidi iz onog rakursa iz kojeg rijetki sretnici imaju priliku pogledati. Prije ovog svečanog predstavljanja, imali smo nekoliko ”praizvedbi”, kad smo knjigu darovali gostima naše županije, i mogu reći da su svi bili oduševljeni, kazao je župan Zlatko Komadina.

Kadrovi iz zraka od kojih zastaje dah ispisani su fotografskim rukopisom četvorice priznatih autora fotografije – Petra Fabijana, Nenada Reberšaka, Damira Škomrlja i Silvana Ježine – te spojeni u skladnu cjelinu tekstom koji potpisuje Edi Jurković, oslanjajući se na obljetnicu prvoga leta iznad Rijeke, koji je zabilježen prije više od stotinu godina kada je Riječanin Giovanni Prodam pred mnoštvom znatiželjnih sugrađana na Pioppima poletio na jednokrilcu mađarskog konstruktora Horwatha.

– Ovo je neobična monografija, jer se radi o jedinstvenom slučaju u Hrvatskoj do sada u kojemu je prostor jedne regije prikazan iz zraka. Obuhvaćena je čitava naša županija, svih 36 jedinica lokalne samouprave, i riječ je o pravom dokumentarističko-umjetničkom prikazu našeg kraja, kazao je Dragan Ogurlić, urednik monografije i direktor izdavačke kuće Adamić, u čijem je izdanju objavljena. Naglasio je Ogurlić i da je knjiga nastajala više godina, te da je između više od deset tisuća fotografija izabrano njih 240.

– Četiri autora pokušala su prikazati Primorsko-goransku županiju iz jednog drugog kuta, iz kojeg je vrlo mali broj ljudi ima priliku doživjeti. Kada se uzdignemo samo malo u zrak, otvara nam se pogled na nešto čudesno, nevjerojatno, što se ne viđa svaki dan, kazao je uime četvorice autora Nenad Reberšak. Autori su se zahvalili i posadama kluba ”Krila Kvarnera” koji su se pobrinuli da njihovo ”letačko iskustvo” prođe bez iznenađenja.

– Nije bila namjera nametati tekst fotografijama, nego sam zamislio jedan tekstualni potpuri koji s fotografijama tvori skladnu cjelinu. Pritom sam iskoristio jedan zanimljiv podatak na koji sam naišao istražujući za ovaj tekst – prvi let iznad Rijeke ostvaren je još davne 1912. godine, što znači da imamo stogodišnju tradiciju leta nad našim krajem, zaključio je autor teksta Edi Jurković.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!