Predstavljeni rezultati proračuna – 2014. godina završila sa značajnim plusom @ Matulji

matulji_vijece_20_sjednica_2015 (3)

Dok su prihodi bili ”u plusu”, rashodi su ”podbacili”, budući da je u odnosu na planiranih 70 milijuna kuna, iz općinske ”kase” u prošloj godini potrošeno ”samo” 53 milijuna kuna, što znači da je na kraju godine u proračunu ostalo oko 17 milijuna kuna ”viška”.

matulji_vijece_20_sjednica_2015 (2)

Matulji – Proračun Općine Matulji u 2014. godini iznosio je 71 milijun kuna, što je 1,3 posto više od iznosa planiranog drugim rebalansom provedenim pred sam kraj godine, pa izgleda da je u samom ”finišu” financijska bilanca ostvarila znatno bolji rezultat od očekivanog. Konačni novčani ”skor” lanjske godine predstavio je načelnik Mario Ćiković na sjednici Vijeća održanoj u utorak navečer.

Naime, ovaj temeljni porezni prihod ostvaren je u iznosu od 33,4 milijuna kuna, što je gotovo 3 posto bolje od plana i 1,5 posto bolje od prošle godine. Budući da se taj prihod ostvaruje od oporezivanja primanja osoba koje žive na području Općine Matulji, može se smatrati da je povećan broj zaposlenih osoba, ili da je povećana ukupna masa plaća, a obje situacije bile bi povoljne po lokalno gospodarstvo.

S druge strane, podbacio je porez na promet nekretnina koji je ostvaren u iznosu od 1,9 milijuna kuna, što je 95 posto plana, ali tek 83 posto lanjskih prihoda. Drugim riječima, u 2013. godini prodalo se za petinu više kuća i zemljišta u Matuljima nego u 2014. godini.

matulji_vijece_20_sjednica_2015 (1)

Dok su prihodi bili ”u plusu”, rashodi su ”podbacili”, budući da je u odnosu na planiranih 70 milijuna kuna, iz općinske ”kase” u prošloj godini potrošeno ”samo” 53 milijuna kuna, što znači da je na kraju godine u proračunu ostalo oko 17 milijuna kuna ”viška”. Pritom je najveća razlika između planiranih i ostvarenih troškova napravljena kod izgradnje komunalne infrastrukture, koja je realizirana tek sa 60 posto plana, odnosno ukupno 3,5 milijuna kuna.

Željka Grbca posebno je zasmetala činjenica da je izvršeno samo 6,8 % budžeta za prostorno planiranje, što smatra poražavajućom činjenicom za razvoj Općine. Načelnik Ćiković napomenuo je da je prostorno planiranje dugoročan proces, a da za pokretanje izrade prostornih planova moraju imati osigurana sredstava,

– Prostorno planiranje je proces koji traje godinama te će se i ubuduće sredstva morat prenosit, dok je izvršenje ostalih planova iz proračuna preko 80%, istaknuo je Ćiković.

Izvješće o izvršenje proračuna je usvojeno uz većinom uz dvije napomene. Na traženje vijećnika Igora Braka da se obrazloži razlika na sredstvima koji su predviđeni za ‘Dane sporta’ obzirom da se pojavila razlika od 40 tisuća kuna te da se obrazloži na što se odnosi ekstra trošak za sufinanciranje ‘Božićne šetemane’ na traženje vijećnika Željka Grbca.

U narednim danima donosimo i pregled ostalih tema o kojima je raspravljano na prošloj sjednici općinskog ”parlamenta”.

Davor Žic / PodUčkun.net