Predstavnicima grada Kastva svečano uručena zastavica za najboljeg domaćina

mik_2016_zastvica_domacin_kastav

Prvi njihov susret zbio se daleke 1968. godine. Do 1980. družili su se 12 puta. Nakon višegodišnje pauze MIK se Kastvu vratio 2014. godine i od onda mu stalno dolazi. Ovog lipnja Kastav i MIK zajedno su zapjevali jubilarni 15. put.

Kastav – Vijest da je karavana jedinog glazbenog putujućeg festivala u Hrvata, Festivala Melodije Istre i Kvarnera nakon ovogodišnje petodnevne turneje, a u konkurenciji četiri grada i jedne općine, odlučila nagradu za najboljeg domaćina dodijeliti Gradu Kastvu, službenu je potvrdu dobila u dvorištu Kuće Gmajnički. Upravo u tom kastavskom dvorištu, Andrej Baša, direktor Festivala MIK festivalsku je zastavicu uručio kastavskom gradonačelniku Ivici Lukanoviću zahvalivši mu na izuzetno toplom gostoprimstvu mikovske karavane, odnosno na cjelovečernjem druženju koje je počelo u Vikotovoj bačvariji, jednom od četiriju mićih kastavskih zavičajnih muzeja, nastavilo se na Crekvini, a okončalo u Boutique hotelu Kukuriku.

– Ova, 2016. godina je godina u kojoj Kastavsko kulturno leto slavi 25., a Prva hrvatska čitalnica za Istru 150. rođendan. Nama je to vrlo važna obljetnica, neovisno gledano s povijesne ili prosvjetiteljske strane. Krilatica Čitalnice bila je »Složimo se«, a što se tiče MIK-a i Kastva, krilatica je itekako u funkciji, kazao je za potrebe mikovske tv kartuline još ovog proljeća kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović. Da je tomu uistinu tako potvrda je i ova festivalska zastavica koja će svakom tko zađe u zgradu gradske uprave dati na znanje da su Kastavci dobri domaćini i da su MIK, odnosno vrijednosti koje on čuva i pronosi, u Kastvu našli hvale vrijednog suradnika.

Zavirimo li u statistiku, vidjet ćemo da ta ljubav Kastavaca i mikovaca traje li ga traje. Prvi njihov susret zbio se daleke 1968. godine. Do 1980. družili su se 12 puta. Nakon višegodišnje pauze MIK se Kastvu vratio 2014. godine i od onda mu stalno dolazi. Ovog lipnja Kastav i MIK zajedno su zapjevali jubilarni 15. put.

A zašto se primopredaja mikovske nagrade zbila baš u dvorištu Kuće Gmajnički? Stoga što je upravo ta kuća postala još jedna u nizu brojnih prelijepih kastavskih pozornica koju promoviraju neka od događanja ovogodišnjeg Kastavskog kulturnog leta. Kako doznajemo, Kuća Gmajnički postala je gradsko vlasništvo, a nakon adaptacije koja bi uskoro trebala uslijediti najvjerojatnije će u njoj dom naći pčelari. Naime, vrlo izgledno je da će uz kulturnu ulogu koju trenutno obnaša, Kuća postati dom nacionalnog pčelarskog instituta. Kako god okreneš, u njoj i pred njom uvijek će biti slatko.

S. Mrkić Modrić / PodUčkun.net
Foto: S. Drechsler

error: Content is protected !!