Predstavom ”pazi.mazi.voli” završen proljetni ciklus kazališta za najmlađe u Gervaisu @ Opatija

Jučerašnju predstavu Male scene pogledalo je sedamdesetak opatijske djece koji su naučili da ”pas nije igračka”…

Opatija – Današnji sve veći angažman i brigu društva za zaštitu životinja, vrlo je vjerno na kazališnu pozornicu prenijela redateljica Nora Krstulović kroz predstavu „pazi.mazi.voli“ zagrebačke Male scene, zahvaljujući kojoj je sedamdesetak opatijske djece u centru Gervais jučer naučilo da „pas nije igračka“.

Razigrana djevojčica Lea i Juraj, njezin, za svoje godine možda previše odgovoran, stariji brat pronalaze napušteno štene i odluče ga udomiti. Svjesni kako od roditelja neće tek tako dobiti dozvolu za prihvat novog člana obitelji, u početku ga skrivaju i potajno se o njemu brinu. Nova pridošlica u život dvoje djece, budi u njima osvještenost o svim potrebama i obavezama koje dolaze s kućnim ljubimcem. Emotivna Lea koja se u Čupka zaljubila na prvi pogled, uvjerava skeptičnog Jurja kako su njih dvoje, uz poneku žrtvu i odricanje, sposobni voditi brigu o štenetu.

Iako im plan uvjeravanja roditelja ne prolazi „na prvu“ i Čupko je privremeno predan u azil za napuštene životinje, svojim ustrajnim prihvaćanjem kućnih obaveza i odgovornosti, Lea i Juraj na koncu uvjeravaju svoje „nadređene“ kako su spremni izaći na kraj sa svim Čupkovim potrebama. Predstava tako očekivano završava zajedničkom obiteljskom fotografijom na kojoj je i Čupko pronašao svoje mjesto.

– S karakterno gotovo dijametralno suprotnim Leom i Jurjem koje utjelovljuju Vanja Ćirić i Davor Kovač, gdje jedna postupa instinktivno vođena emocijama, a drugi oprezno dirigiran razumom, vrlo je vješto građena naracija o promjenama životnih navika djeteta ili grubo rečeno „odrastanju“, potrebnima za postizanje određenog cilja. Edukativna nota prožeta kroz detalje o suživotu s četveronošcem kojeg u predstavi tumači Aleksandra Demše, provlači se čitavom dužinom trajanja predstave: prenamjena džeparca s hobija na pseću hranu, čišćenje i pospremanje iza psećih nepodopština i ranije ustajanje zbog izvođenja u šetnju – slikovito i razumljivo uče djecu da privilegija držanja kućnog ljubimca nosi i konkretne obaveze, kazala je Petra Borovac iz Festivala Opatija.

Predstavom kazališta Male scene iz Zagreba završava proljetni ciklus predstava za djecu u centru Gervais, a nove kazališne avanture za naše najmlađe vraćaju se najesen.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!