Premijera predstave “Danas je jučer od sutra” ove subote u Lipi

Premijera predstave “Danas je jučer od sutra” ove subote u Lipi

Foto: Karlo Čargonja

Obavezna je rezervacija ulaznica na lipapamti@ppmhp.hr ili telefonom na 0914440142, budući da je broj gledatelja ograničen, a uvjeti prisustvovanja na predstavi bit će usklađeni s epidemiološkim mjerama.

Lipa – Ove subote, 19. rujna u 18:30 sati, u Lipi će se održati premijerna izvedba predstave “Danas je jučer od sutra”, u suradnji Umjetničke organizacije Kabinet, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Memorijalnog centra Lipa pamti. Reprizna izvedba slijedi dan kasnije, također u 18:30 sati.

– Predstavu “Danas je jučer od sutra” izvodi Umjetnička organizacija Kabinet u sklopu programa “Prepoznavanje odsustva” Memorijalnog centra Lipa pamti. Riječ je o site-specific predstavi i pratećoj izložbi, što znači da su Lipa i Lipljani njena narativna potka, njen scenarij, zvučna slika i scenografija. Njena su pozornica i kulisa. Njeni izvođači i publika, odnosno svjedoci. Materijalno i nematerijalno nasljeđe Lipe tako postaje poticajan okvir za umjetničko istraživanje, analizu i stvaranje umjetničkog sadržaja. Predstava je usmjerena ka promišljanju tijela kao interdisciplinarnog “medija” kojeg odlikuju neiscrpne mogućnosti povezivanja osjetilnih doživljaja s procesima istraživanja, stvaranja, izvedbe, ali i komemoriranja. Kreirana specifičnom tehnikom rada Viewpoints, većim se dijelom temelji na improvizaciji. Pokreti nastaju kao spontane i intuitivne reakcije plesačica na manifestacije drugih tijela ili pojava u vremenu i prostoru. Sve što je u dosegu njihovih osjetila, sve što mogu vidjeti, čuti i opipati, postaje tijelom plesne izvedbe. Njihovi pokreti uvjetovani su odlukama koje donose iz trenutka u trenutak. Iz mnoštva mogućih pokreta, odabiru samo jedan. Iz mnoštva stvaralačkih ideja uprizoruju onu za koju osjećaju da je određenom trenutku izvedbe istinita. A istinitost pronalaze negdje na pola puta između obraćanja pažnje jedna na drugu, na okolinu i sve u njoj sadržano te obraćanja pažnje na sebe, svoj dah i tijelo u pokretu. Pronalaze je u točki susreta izvanjskog i nutarnjeg, zadanog i improviziranog, kolektivnog i individualnog, prošlog i budućeg. U istom se suglasju gradi i kompozicija izvedbenih elemenata predstave – unutar zadanosti lipajske lokacije i povijesti promišlja se prostor, vrijeme, narativ, emocije, pokreti i oblici, stoji u opisu predstave.

Uz predstavu je u Memorijalnom centru Lipa pamti postavljena i izložba istoga naziva.

– Bogatom fotografskom građom, video materijalima te zapisima nastalim tijekom proba, izložba donosi svjedočanstvo i dokumentaciju kompleksnog procesa kreiranja predstave. Umjetnički program “Prepoznavanje odsustva” posvećen je sjećanju na 269 stradalih Lipljana, trajnom ukazivanju na razorne posljedice rata te nepoštivanja temeljnih ljudskih prava. Već četvrtu godinu zaredom, program predstavlja umjetnike različitih disciplina koji teškoj povijesti Lipe prilaze uvijek na drugačiji način, stvarajući nove vrijednosti i značenja. Ovim projektom prvi put zalazi u područje izvedbenih umjetnost te svoj fokus usmjerava ka promišljanju tijela, dodali su organizatori.

Kustosica programa “Prepoznavanje odsustva” je Vana Gović, autorica i koreografkinja Ivana Kalc, asistentica koreografije Mila Čuljak, a izvođačice su Tina Perić, Tereza Korošec, Sanda Hunjak, Kristina Žuvela, Tajči Čekada, Nika Krajnović, Željka Rupčić, Morena Scotti Andrić i Tihana Naglić. Autori glazbe su Enver Krivac i Endi Oblak, kostimografkinja Tajči Čekada, a fotograf i snimatelj Karlo Čargonja.

Predstava i izložba organiziraju se u suradnji Umjetničke organizacije Kabinet i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke te Općine Matulji.

error: Content is protected !!