Premijera predstave ‘Sluškinje’ @ Imperial

sluskinje_2013_plakat

Nakon oglednog izvođenja na ispitnim rokovima, vodstvo studija zaključilo je da će se ”Sluškinje” izvesti kao diplomska predstava i time dobiti status profesionalnog kazališnog uratka. Cijena ulaznice iznosi 80 kuna, a reprize se igraju 3., 5. i 6. studenog.

Opatija – U prostorima hotela ”Imperial” u Opatiji, 2. studenog s početkom u 20 sati održat će se premijera predstave ”Sluškinje” u suradnji s tvrtkom Liburnia riviera hoteli.

U predstavi, koja je ujedno i diplomski ispit, sudjelovat će osam studentica poslijediplomskog studija ”Gluma, mediji i kultura”. Rad na ”Sluškinjama” započeo je u okviru nastave prof. Rade Šerbedžije i Aleksandra Cvjetkovića, a potom režiju i pedagoško vodstvo preuzima Staša Zurovac.

Nakon oglednog izvođenja na ispitnim rokovima, vodstvo studija zaključilo je da će se ”Sluškinje” izvesti kao diplomska predstava i time dobiti status profesionalnog kazališnog uratka. Intimna drama Jeana Geneta, o međuljudskim odnosima dvije sluškinje koje žele otrovati svoju gospodaricu, spada u jedno od najizvođenijih djela svjetske moderne dramaturgije.

– Igrati ćemo Sluškinje u četiri sobe sa četiri para, a imati ćemo zajednički dio u rotondi. Na neki način ovaj komad je u meni potaknuo onaj eksperimentalno razmišljanje, jer radim komad sa tri lica za osam ženskih lica.i jako puno toga je odmah sukobljeno tamo gdje postoji neki logičan red. Pred očima publike koja sjedi u jednoj sobi se izmjenjuju četiri para, a publika vidi četiri različite izvedbe jednog djela komada, kazao je redatelj Zurovac.

Jedna od najvažnijih stvari za sam teatar, je izići iz samog teatra, napomenuo je Šerbedžija.

– Tako smo došli na ideju da izmjestimo predstavu neki drugi prostor. Na mnoge načine smo ispitivali ovaj komad u posljednje dvije godine. Vjerujem da će projekt biti zanimljiv i da će proputovati našu regiju, kazao je Rade Šerbedžija.

Za kostime i scenografiju zaslužni su studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci pod mentorstvom Tončija Vladislavića, Barbare Bourek i Lare Badurine. Ekipu je o kostimima savjetovala Bjanka Adžić Ursulov, grafički dizajn također su napravili studenti APU s mentorom Aljošom Brajdićem, a suradnik za glazbu je Davor Rocco.

Dramsko djelo “Sluškinje” Jeana Geneta spada u jedno od najintrigantnijih, najpoznatijih i najizvođenijih kazališnih djela moderne dramaturgije u svijetu. Iz njega se mogu iščitati mnoge poruke i razmišljanja. To je drama o odnosima između dvije mlade žene koje su sluškinje kod svoje gospodarice koju žele otrovati i samim time riješiti svoju sudbinu potlačenih bića. No, to je drama i o njihovim najdubljim intimnim odnosima, od bezgranične ljubavi do bezgranične mržnje, u kojoj se otkrivaju duboke boli i duševne poremećenosti dvaju tragičnih bića…

– Ja sam dva mjeseca iščekivala ovaj rad, kao malo dijete kada čeka Djeda Mraza. Posljednja dva tjedna svako jutro kad se probudim neki glas mi govori koliko sam sretna, kazala je studentica koja sudjeluje u predstavi.

Reprize se igraju 3., 5. i 6. studenog, a ulaznice po cijeni od 80 kuna mogu se kupiti u Turističkom informativnom centru, putem kartomata na Korzu ili na www.kulturaplus.com te u kao i u hotelu ”Imperial” sat vremena prije početka predstave.

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!