Premijerno izdanje manifestacije Landscape Days ove nedjelje u Mošćeničkoj Dragi

Više od lijepih vizura i bogate bioraznolikosti, krajolik priča priču o načinu življenja lokalnog stanovništva kroz trag koji su ostavili u krajoliku, a o čemu ćete imati prilike čuti kroz predavanja stručnjaka, vođeni obilazak stalnog postava Interpretacijskog centra „Kuća od mora“, izložbu fotografije te glazbeni i eno – gastronomski program. U glazbenom programu nastupaju Terra magica project ensemble koji čine Damjan Grbac, kontrabas, Mihalj Ivković, harmonika i Emanuela Lazarić, vokal i gitara, poručili su iz općine.

Mošćenička Draga – Iz općine Mošćenička draga pozivaju sugrađane da im se pridruže u istraživanju i upoznavanju bogatog prirodnog i kulturnog krajolika općine Mošćenička Draga u sklopu manifestacije Landscape Days, koja će se održati ovu nedjelju, 13. lipnja.

– Stvarano tisućljećima u sintezi čovjeka i prirode, stvoren je prepoznatljiv krajolik na obroncima i podno Učke koji kao takav predstavlja prepoznatljive vizure općine. Spoj mora i planine Učke, impozantne okomite obalne litice i obalna linija s nizom plitkih uvala i rtova tek su dio krajobraznog identiteta općine koji svake godine privlači brojne posjetitelje i turiste. Više od lijepih vizura i bogate bioraznolikosti, krajolik priča priču o načinu življenja lokalnog stanovništva kroz trag koji su ostavili u krajoliku, a o čemu ćete imati prilike čuti kroz predavanja stručnjaka, vođeni obilazak stalnog postava Interpretacijskog centra „Kuća od mora“, izložbu fotografije te glazbeni i eno – gastronomski program. U glazbenom programu nastupaju Terra magica project ensemble koji čine Damjan Grbac, kontrabas, Mihalj Ivković, harmonika i Emanuela Lazarić, vokal i gitara, poručili su iz općine.

Događaj organizira Općina Mošćenička Draga u sklopu projekta ADRILINK, financiranog sredstvima INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014.-2020., čiji je opći cilj promocija krajobraznog turizma u jadransko-jonskoj regiji stvaranjem mreže centara za interpretaciju krajolika.

Podsjetimo, opći cilj ADRILINK-a je promocija krajobraznog turizma u jadransko-jonskoj regiji stvaranjem mreže centara za interpretaciju krajolika, zamišljenih kao čvorišta odabranih tematskih staza i ruta, digitalno povezanih putem ICT platforme, osiguravajući integrirano upravljanje turističkim uslugama i poticanje inovativnih rješenja. Projekt pruža nove modele upravljanja održivim turizmom usmjerenim na smanjenje sezonalnosti turizma kroz valorizaciju prirodnih i kulturnih krajolika kao zajedničkih dobara koja se mogu posjetiti tijekom cijele godine.

Promovirajući aktivnosti za valorizaciju europske prirodne i kulturne baštine kao ključnog sloja ljudske dobrobiti, projekt doprinosi jačanju identiteta jadranske regije kao jedinstvene turističke destinacije. Zamišljen je kao projekt “zasnovan na zajednici“ gdje je zajednica ključni akter u „razmišljanju / preispitivanju“ vlastitog krajolika, koristeći različite interpretativne ključeve kao što su povijest i umjetnost, kultura, obrt, staze i tradicija, tipičnost u svrhu obnove vlastitu prošlost, razumjeti sadašnjost i planirati i budućnost.

Glavni rezultati projekta ADRILINK je osnivanje Jadranske mreže za turizam na krajoliku, zatim zajednička održiva strategija za sustav krajobraznih odredišta na Jadranu, realizacija sustava novih jadranskih ruta i ruta utemeljenih na interpretaciji krajolika. Izrada digitalne platforme i aplikacije za jadranski turizam te organizacija „Dana krajolika“ kao jedinstvenog događaja integriranog kruga duž Jadranske regije.