Preminuo je Ivan Lesinger – Poznati travar i zaljubljenik u prirodu otišao je nakon duge i teške bolesti @ Opatija

Ivan Lesinger

Ivan Lesinger

Lesinger je čitav svoj život posvetio proučavanju ljekovitog bilja te liječenju ljudi, a svoje veliko poznavanje prirode svesrdno je i velikodušno dijelio. Pogreb će se održati na groblju Opatija, a datum i vrijeme bit će objavljeni naknadno.

Opatija – Preminuo je Ivan Lesinger. Poznati hrvatski travar, autor i kolumnist, predavač, zaljubljenik u prirodu, vrsni poznavatelj pučke medicine, aktivist i domoljub napustio nas je u subotu, 24. rujna, u 67. godini života nakon duge i teške bolesti.

Lesinger je čitav svoj život posvetio proučavanju ljekovitog bilja te liječenju ljudi, a svoje veliko poznavanje prirode svesrdno je i velikodušno dijelio.

Prirodi ga pobliže približava završeni dvogodišnji seminari u Udruzi ”Ljekovita biljka” pri Prirodoslovnom Fakultetu u Zagrebu, 1987. i 1988. godine. Voditelj je travarske sekcije i član udruge ”Zdrav život” Rijeka od 1987. godine s kojom postavlja pionirske korake u promociji zdravog življenja kroz zdravu prehranu, življenje u prirodi i sa prirodom. Od 1990. postaje aktivan u politici i kulturno-društvenom životu Rijeke i Opatije, a 1991. odlazi kao dragovoljac u Domovinski rat. Kao aktivni član župe Sv. Ane u Voloskom, u domovinskom ratu sudjeluje i karitativno, prikupljajući humanitarnu pomoć za ratna područja. Godine 1995. na Sušaku otvara prvu trgovinu zdrave hrane i ljekovitog bilja ”Gospi od zdravlja” u sklopu kojega djeluje i Savjetovalište te počinje pisati autorska djela na temu zdravog života. Iste godine postaje osnivač prvog katoličkog skautskog odreda ”Sv. Rok” u Hrvatskoj, s kojim narednih godina promovira zdravo življenje među mladima.

Iznimno uspješnu knjigu ”Ljekovitost voća, povrća i začina” objavio je 1999. godine u izdanju Katoličkog bratstva ”Branimir” Volosko, a 2005. godine ista knjiga se objavljuje i u Sloveniji s jednakim uspjehom. 2006. godine izdaje serijal knjiga u Biblioteci Ljekovito bilje i zdravlje u izdanju izdavačke kuće Adamić, koja postaje bestseller u sklopu promocije Novog lista. Nedugo nakon toga, s promocijom na razini cijele Hrvatske, razgrabljene su knjižice ”Kućne biljne ljekarnice” u izdanju lista 24 sata. Lesinger je bio dugogodišnji kolumnist Novog lista, Večernjeg lista i 24 sata te autor velikog broja članaka i tekstova o zdravstvenoj preventivi, zdravlju i prehrani.

Od 2003. godine predaje kao gost-predavač na Medicinskom fakultetu u Rijeci za potrebe izvannastavnih predmeta na teme kao što su otrovno bilje, otrovne životinje, ekologija, održiva priroda, zdrava prehrana, homeopatija i sl.

Pogreb će se održati na groblju Opatija, a datum i vrijeme bit će objavljeni naknadno.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!