Prestižna sveučilišna nagrada pripala studentima koji su sudjelovali u istraživanju o Maksu Pelozi @ Mune, Žejane

Tomislav Augustinčić, Karlo Srdoč, Klara Tončić, Lucija Maroević, Christina Jukić i Ivan Golubić

Studenti su nagrađeni na prijedlog Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a uz podršku Udruge Žejane u suradnji s kojom je realiziran ovaj projekt.

Žejane – Tomislav Augustinčić, Ivan Golubić, Christina Jukić, Lucijana Kukuljica, Lucija Maroević, Karlo Srdoč i Klara Tončić nagrađeni su za sudjelovanje u terenskom istraživanju na području Muna i Žejana i rad na zborniku “Mune i Žejane Maksu Pelozi” prestižnom nagradom „Franjo Marković“ koju studentima dodjeljuje Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, za ostvarenje zapaženih znanstvenih i stručnih rezultata.

Studenti su nagrađeni na prijedlog Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a uz podršku Udruge Žejane u suradnji s kojom je realiziran ovaj projekt. Nagrada koja je studentima uručena 19. listopada na svečanoj proslavi Dana Fakulteta predstavlja dojmljiv vrhunas suradnje KSEKA-e (Kluba studenata etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu), Udruge “Žejane” i (tadašnje) Udruge “Mladi Mune”, koja je započela u svibnju 2015. godine.

– U 2015. godini navršila se 100. godišnjica rođenja svećenika i povjesničara dr. sc. Maksa Peloze (1915.-1989.). Peloza je velik dio znanstvenog interesa posvetio upravo istraživanju prošlosti rodnog mjesta Vele Mune i susjednih Malih Muna i Žejana, naselja na krajnjem sjeverozapadu Općine Matulji u Primorsko-goranskoj županiji. Kako bi se na primjeren način obilježila visoka obljetnica te istaknuo Pelozin doprinos u istraživanju prošlosti munsko-žejanskoga područja te njegov trud na očuvanju i promicanju materijalne i nematerijalne baštine toga područja u poratnim godinama i kasnije, udruga „Žejane“ i tada aktivna udruga „Mladi Mune“ u 2015. godini organizirali su niz aktivnosti u sklopu projekta obilježavanja stogodišnjice njegova rođenja, kazao je Robert Doričić, predsjednik Udruge „Žejane“ i glavni urednik zbornika „Mune i Žejane Maksu Pelozi“.

Uspostavljenom suradnjom dviju udruga s Klubom studenata kulturne antropologije (KSEKA) koji djeluje pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u svibnju i rujnu 2015. godine provedeno je studentsko terensko istraživanje na području Velih Muna, Malih Muna i Žejana, a pod mentorstvom prof. dr. Nevene Škrbić Alempijević i prof. dr. Jadranke Grbić Jakopović s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– Vrijedi istaći da su teme terenskog istraživanja odabrane u suradnji s predstavnicima lokalne zajednice, a uključivale su uz ostalo bugarenje u Žejanama te munske i žejanske zvončare. Rezultati terenskih istraživanja predstavljeni su na znanstvenome skupu Mune Maksu Pelozi koji je održan 24. listopada iste godine u Velim Munama. Temeljem uspješne suradnje na terenskom istraživanju u Velim Munama, Malim Munama i Žejanama te suradnje na pripremi zbornika radova Mune i Žejane Maksu Pelozi, ove je godine uspostavljena suradnja Kluba studenata kulturne antropologije (KSEKA) i Katedre Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga. Cilj je ovog projekta provedba terenskog istraživanja na području Općine Mošćenička Draga te objave rezultata istraživanja u znanstvenom časopisu Mošćenički zbornik. Važno je istaći da u ovome novome projektu sudjeluje troje studenata, autorica i autora priloga u zborniku Mune i Žejane Maksu Pelozi: Tomislav Augustinčić, Christina Jukić i Klara Tončić, zaključio je Doričić.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: Duško Petrović

error: Content is protected !!