Presuda prekršajnog suda: Čistoća kriva za nesnosni smrad s Marišćine @ Rijeka

Arhiva PodUčkun.net

Arhiva PodUčkun.net

Za tri osobe uključene u proces izrečene su visoke kazne. KD Čistoća kažnjena je sa 200.000 kuna, a bivši direktori sa po 50.000 kuna.

Rijeka – Nakon gotovo devet mjeseci parničenja, Prekršajni sud u Rijeci na temelju optužnog prijedloga koji je podnijelo riječko općinsko državno odvjetništvo, proglasio je riječko Komunalno društvo Čistoću i odgovorne osobe (sada u mirovini) Zlatka Štoka i Stjepana Ropca krivima za nepropisno gospodarenje otpadom na Marišćini.

Uzrok pokrenutom postupku bio je nesnosni smrad koji se prošle godine širio sa Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, koji je rezultirao i brojnim prigovorima mještana zbog smanjene kvalitete života, kao i prosvjednih akcija civilne udruge Krizni eko-stožer Marišćina.

Za tri osobe uključene u proces izrečene su visoke kazne. KD Čistoća kažnjena je sa 200.000 kuna, a bivši direktori sa po 50.000 kuna.

– Nakon osmomjesečnog sudskog postupka, u kojem su kao oštećenici svjedočili i članovi naše Udruge, na naše je zadovoljstvo donesena očekivana optužujuća presuda protiv KD Čistoća d.o.o., Zlatka Štoka i Stjepana Ropca koja mještanima Općine Viškovo i Klana konačno i službeno priznaje nehumane uvjete u kojima su primorani živjeti u proteklih 18 mjeseci. Ovu presudu smatramo samo prvom dobivenom pravnom bitkom u nizu već pokrenutih pravnih akcija koje za konačni cilj imaju zaustavljanje devastacije Marišćine i ugrožavanja zdravlja mještana Viškova i Klane, ali i promicanje ekološke osviještenosti građana i uvođenje sustava gospodarenja otpadom na ekološki prihvatljiv način, kazao je predsjednik Eko-stožera Josip Katalinić.

Dodao je i kako njegova udruga očekuje proširivanje optužnice i na ”nalogodavce”.

– Očekujemo hitnu reakciju Državnog odvjetništva na proširenju optužnog prijedloga i na same nalogodavce, Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju te njihove čelne ljude. U svojim su se iskazima tijekom sudskog postupka optužene odgovorne osobe KD Čistoća d.o.o branile neprestano ističući činjenicu da su u cjelokupnom procesu baliranja smeća na Viševcu, njegovog skladištenja na platoima Viševca i Marišćine pa sve do zatrpavanja smeća u rupe na Marišćini, slijedili isključivo naloge većinskih vlasnika i nadležnih institucija. Optuženi su, dakle, slijedili nalogodavce iz Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zaključio je Katalinić.

Ivan Mellor / PodUčkun.net