Priča o Brijunima – Noć muzeja u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji

noc_muzeja_istra_brijuni

Kako je otočje Brijuni je od zapuštenog, malaričnog područja pretvoreno u zdravstveno lječilište i turističku destinaciju: priča o jednom utemeljitelju i reformatoru.

Opatija – Tema noći muzeja 2016. godine je: utemeljitelji i reformatori. Hrvatski muzej turizma pripremio je priču o Paulu Kupelwieseru, austrijskom poduzetniku, koji je krajem 19. stoljeća preobrazio Brijune. Njegov pranećak, Hans Kupelwieser, jedan je od vodećih austrijskih umjetnika današnjice koji se bavi slikarstvom, skulpturom, instalacijama i arhitekturom, te eksperimentima izmjene medija.

ohne_titel_noc_muzej

Izložba „Bye, bye Anopheles! Zbogom, komarci! “ autora Hansa Kupelwiesera inspirirana je otočjem Brijuni i njegovim metamorfozama, a u izvedbi umjetnik koristi stare staklene negative koje je snimio njegov djed, kao i fotografije sadašnjosti koje isprepliće i stvara slojeve sadržaja i forme.

Tijekom Noći muzeja, u petak, 29. siječnja, od 20 sati, osim otvorenja izložbe austrijskog umjetnika Hansa Kupelwiesera, moći ćemo pogledati i glumački performance ”Kupelwieser na Brijunima“ skupine Istra Inspirit koja će utjeloviti povijesne ličnosti iz prošlosti Brijuna i približiti nam priču o Brijunima. Izložba će se moći razgledati u vili Angiolini Hrvatskog muzeja turizma od 29.1.2016.-20.3.2016., a ista je realizirana u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Nacionalnim parkom Brijuni.

Također, u Vili Angiolini će se do sat iza ponoći moći pogledati izložba “Oprostite..a kako do vrha Učke?” – Zbirka dr. Albina Edera, te interaktivna igrica za djecu ”Turistički bonton“, dok se u Švicarskoj kući može razgledati izložba ”Pozdrav iz Opatije“.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!