Pridite na Feštu od puhi @ Stara Pošta

puhi_trapula…ovoj vikend gastronomski je posvećen matuljskom specijalitetu – puhima…
…među brojnim tradicinalnim jelima i specijaltetima, izdvajaju se juha od puhi, frigani puhi s krumpirovom palentom, puhi
na gulaš s njokima od kruha…

Permani – Restoran ”Stara Pošta” u Permanima ovog vikenda – 22. i 23. listopada – priprema veliku Feštu od puhi. Ona će se ove godine održati četrvti put, a početak je planiran za subotu, 22. listopada u 10 sati.
Među brojnim tradicinalnim jelima i specijaltetima, izdvajaju se juha od puhi, frigani puhi s krumpirovom palentom, puhi na gulaš s njokima od kruha, pohani puhi s blitvom, puhi ispod peke, a za one koji ne vole meso od puha – tu su gulaš od vepra s njokima, šnicle od jelena s fužima ili razna jela od vrganja.
restoran_stara_posta
Lov na puhi tradicija je ovog područja – nekada su se puhi lovili iz potrebe za dodatnom zaradom ili prehranom obitelji, a danas je to dio zabave i ”sporta” ili iz čistog ”guštanja” u mesu puhova. Love se drvenim kutijama s metalnom ”trapulom” u koju se stavi mamac – uglavnom neko voće, a same kutije postavljaju se na visoke grane drveća i ostavljaju preko noći.
– Pripravjanje puhi na razni načini del je tradicionalne kuhinji našega kraja pak smo se odlučili ponutit našen goston nekoliko delicij od puhi od keh su neka jela spravna po starinskeh recepteh, a uveli smo i neka nova jela, aš računamo da bi ih judi rad provat. Inače, mi puhi pripravjamo bez koži, znači odere ih se prej pripremi, a Rukafčani i Zvonećani ih ‘’pale’’, spale kožicu. Na ta način puh je puno masneji, pak i je i hrana tako pripravna malo drugačijega ukusa, a i masneja, normalno. Od starinskeh ili tradicionalneh načini mi nutimo frigani puhi z kompirovun palentun i puhi na gulaš z njoki od kruha, a od novejeh jeli uveli smo obaru (juhu) od puhi, pohani puhi z blitvun i puhi pod črepnjun. Uz specijaliteti od puhi nutimo i druga tradicionalna jela vezana za ovi štajon. Zadovoljni smo z posjetun, a naši su gosti zadovojni z našun ponudun tako da je ova manifestacija pun pogodak, kazao je Dino Dekleva, potomak duge generacije gastronoma iz restorana ‘’Stara Pošta’’. (izvor: TZ Matulji)

Liburnija.net: Prošlogodišnje duženje nakon natjecanja @ Stara Pošta, Permani

Liburnija.net: Prošlogodišnje duženje nakon natjecanja @ Stara Pošta, Permani


Ivan Mellor / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Izabrana najbolja domaća kobasica @ Permani

error: Content is protected !!