Prigodnim programom te izložbom Damira Batistića obilježit će se 20. obljetnica VRA ”Oluja“

ratne_boje_damir_batistic_izlozba_atomsko_skloniste (2)

Nakon predavanja sljedi otvorenje izložbe ”Garda Hrvatska“, autora Damira Batistića iz Opatije, koji je do sada potpisao niz uspješnih izložbi na temu Domovinskog rata.

Kostrena – U prostoru Narodne čitaonice Kostrena, 31. srpnja, u suradnji s Općinom Kostrena, ostalim kostrenskim Udrugama i kolekcionarima militarije, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Kostrena, organizira šestodnevni program proslave 20. obljetnice VRA ”Oluja“, koji će se održavati do 5. kolovoza.

video_spot_ratnici_sandy_uran (2)

Iz bogatog programa, 31. srpnja s početkom u 20 sati, izdvajamo projekciju video snimke performansa ”Ratnici“ koje su osmislile Sandy Uran, Izabela Peculić i Anamarija Reljac, koji je izveden u Mramornoj dvorani PPMHP Rijeka, za Noć muzeja 2015, u sklopu izložbe ”Ratne boje“ autora Damira Batistića i Iva Mileusnića. U performansu su sudjelovali veterani Domovinskog rata i članovi Boksačkog kluba ”Ajkula“, mlada skupina ”Capoeire“ te Sabina Salamon, koja je recitirala pjesmu ”Oni“. Snimku i režiju videa performansa potpisuje Gs.Zec.

Nakon projekcije slijedi predavanje ”Domobranstvo u Domovinskom ratu“ dr. Nevena Materljana, koje je popraćeno video prezentacijom i predstavljanjem originalnih Domobranskih odora iz nekoliko perioda. Predavač će se dotaknuti teme Hrvatskog Domobranstva (od korijena iz 1868., preko I. Svjetskog rata, do kraja 1944. godine), a naglasak je na Domobranstvu od 1991. godine, kada je obnovljeno i odigralo važnu ulogu u oslobađanju okupiranih hrvatskih područja, a isto je ukinuto je 2003. godine, u sklopu preustroja Hrvatske vojske.

batistic_izlozba_kostrena

Nakon predavanja sljedi otvorenje izložbe ”Garda Hrvatska“, autora Damira Batistića, koji je do sada potpisao niz uspješnih izložbi na temu Domovinskog rata. Na ovoj izložbi će između ostalih odora, prvi puta biti predstavljena javnosti ratna odora pripadnika ATJ “Ajkula“. Izložene će biti, odore riječke ratne proizvodnje RIO Rijeka, Usluga Rijeka, kada je Rijeka, bila logistička baza za sva ratišta, u Domovinskom ratu. Kao posebna cjelina, bit će izloženi djelovi srušenih zrakoplova JNA, koji je za ovu prigodu ustupio kolekcionar Radovan Živanović. Uz ratne eksponate, izložena će biti i ratna umjetnost “Zlatna zemlja“ rad Izabele Peculić, koji simbolizira Hrvatsku zemlju te časnička zlatna dugmad, koja prikazuju važnost svakog vojnika za nju. “3D Vojnik“ rad Anamarije Reljac, nastao je kombiniranom tehnikom nanošenja: papra, crvene paprike, brašna na drvenu podlogu. ”Memorija mjesta“ rad Ivana Reljca, mladog umjetnika, oslikan na slikarskom platnu velikog formata, kombiniranim tehnikama u slikarstvu, predstavlja poveznicu – kontinuitet događanja na prostoru ex.vojarne Trsat.

Nakon toga slijedi razgledavanje izložbe doniranih plaketa, Udruge za kreativno stvaralaštvo VALI.
Plakete su izrađene iz pečene gline i bit će dodjeljene najuspješnijima u sportskim natjecanjima koja se održavaju u sklopu proslave 20. obljetnice VRA ”Oluja“. Nakon bogatog programa druženje se nastavlja u predvorju čitaonice uz prigodni domjenak.

I. M. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!