Prigodnom predstavom obilježit će se Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog promet drogama

Organizatori ovog događaja su Gradsko društvo Crvenog križa Opatija te udruga “Hepatos Rijeka” u suradnji s RI Teatrom.

Opatija – Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog promet drogama obilježit će se sutra, 26. lipnja u 13 sati u Kulturnom domu ZORA izvedbom edukativne predstave “Lucijina priča”.

Glavna skupština UN-a 1987. proglasila je 26. lipnja “Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama” želeći upozoriti svjetsku javnost na problem zlouporabe droga u društvu i potrebu aktivnog uključivanja svih subjekata, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini, na djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – Međunarodno društvo slobodno od zlouporabe droga.

Obilježavanje ovog dana provodi se u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, medijima, nevladinim organizacijama i ostalim relevantnim institucijama uključenim u suzbijanje zlouporabe droga, a ima za cilj upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zlouporabe droga i zajedničkim snagama se suprotstaviti ovom ozbiljnom problemu današnjice. Uporaba droga jedan je od glavnih uzroka smrtnosti koja se može izbjeći među mladima u Europi, kako izravno predoziranjem, tako i bolestima povezanim s drogom te nesrećama, nasiljem i samoubojstvom. Većina studija o skupinama problematičnih konzumenata droga pokazuje stopu smrtnosti u rasponu 1 – 2 % godišnje. Procjenjuje se da se u 2014. godini u Europskoj uniji dogodilo najmanje 6 800 smrtnih slučajeva uzrokovanih predoziranjem, od čega su u Hrvatskoj zabilježeno 53 slučaja.

Ovisnost o psihoaktivnim drogama je usko povezana s drugim društvenim problemima kao što su siromaštvo, nezaposlenost, prostitucija, delinkvencija, kriminalitet i beskućništvo. Veliki su problem i zdravstveni rizici koji su veći u populaciji ovisnika, kao što su zarazne bolesti (HIV, hepatitis C, hepatitis B, spolno prenosive bolesti) i smrtnost, koja je u populaciji ovisnika znatno veća nego u općoj populaciji iste dobi.

Organizatori ovog događaja su Gradsko društvo Crvenog križa Opatija te udruga “HEPATOS RIJEKA” u suradnji s RI TEATROM.

error: Content is protected !!